Smrtnost djece manja, ali adolescenata ista ili veća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca i adolescenti danas ne stradavaju toliko od infektivnih bolesti. Pošasti današnjeg doba su prometne nesreće, izloženost nasilju, uzimanje alkohola i ostalih sredstava ovisnosti, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti i zagađenje okoliša.

Te su teme dio programa X. kongresa Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem koji  u hotelu Park Plaza Histria u Puli okuplja 600 sudionika.

- Kongres je dijelom usmjeren prema najosjetljivijoj populaciji, a to su adolescenti. Upravo oni najviše stradavaju u prometnim nesrećama, češće izvršavaju suicide, doživljavaju depresiju, tvrdi prof. dr. Julije Meštrović, predstojnik jedinice intenzivnog liječenja djece u KBC-u Split i predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Doznajemo da je mortalitet djece predškolske dobi bio nekoliko puta veći od smrtnosti adolescenata u 1950-im i 1960-im godinama. Danas je smrtnost djece, ne samo u Hrvatskoj, bitno manja, a smrtnost adolescenata ista ili veća. Stoga dr. Meštrović ukazuje da pedijatar ima posebnu odgovornost, da mora uočiti problem i aktivno zahtijevati u zajednici u kojoj živi da se okolnosti promijene u interesu djece. O tome govorimo na ovom kongresu, kaže naš sugovornik.

Najosjetljivija populacija adolescenata prepuštena je obiteljskom liječniku koji nisu educirani za tu dob.

- Svaki se liječnik obiteljske medicine boji liječiti malo predškolsko dijete, a kada vidi adolescenta misli da vidi odraslog čovjeka što je velika greška. Osim svojom tjelesnom građom on ni po čemu nije odrastao čovjek. Pristupati adolescentu kao odraslom čovjeku potpuno je pogrešno, naglasio je dr. Meštrović.

Problem je i to što će pedijatara uskoro biti manje, jer je broj specijalizacija nedovoljan u odnosu na dobnu strukturu. Preko 70 posto pedijatara starije je od 45 godina.

Zlostavljanje internetom

O zlostavljanju među djecom od 12 do 14 godina putem interneta i mobitela govorila je prof. dr. Neda Aberle, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od 1.372 anketirane djece njih čak 37 posto iz Osijeka i 52 posto iz Baranje doživjelo je neugodnosti od svojih vršnjaka putem mobitela i interneta.

Publika je mnogobrojna, šteta je nepopravljiva, a djeca mogu jako trpjeti. Od takvog nasilja djeca su nezaštićena 24 sata dnevno. Djeca zlostavljači koji su nerijetko i žrtve, žive u virtualnom svijetu i uopće nisu svjesni odgovornosti svojih djela, doznajemo od dr. Nede Aberle. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter