"Smrt radnika" u Pulskoj filmskoj tvornici

Ukrajinski rudari, indonezijski kopači sumpora, nigerijski mesari, pakistanski varioci, radnici u kineskoj željezari…
Ukrajinski rudari, indonezijski kopači sumpora, nigerijski mesari, pakistanski varioci, radnici u kineskoj željezari…

Do kojih su ekstrema radnici spremni otići kako bi zaradili za život, prikazao je austrijski redatelj Michael Glawogger u nagrađivanom dvosatnom dokumentarcu "Smrt radnika" (Workingman's Death) iz 2005., koji će se prikazati u četvrtak u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice, uz slobodan ulaz i moderatorsku palicu kritičara i redatelja Elvisa Lenića.

Film je podijeljen u šest poglavlja svaki od kojih ima svoj naziv (Heroji, Duhovi, Lavovi, Braća, Budućnost i Epilog), s time da prvih pet oslikava opasne uvjete zaposlenika na rizičnim poslovima diljem svijeta - ukrajinske rudare, indonezijske kopače sumpora, nigerijske mesare, pakistanske varioce i radnike u kineskoj željezari. S druge strane, šesto poglavlje pruža kontrastne scene mladih u nekadašnjem njemačkom industrijskom kompleksu pretvorenom u zabavni park.

Kod kritičara i gledatelja dokumentarac je polučio uspjeh zahvaljujući posebnom vizualnom osjećaju, snenoj ljepoti koja iz njega izvire unatoč prikazanim tegobama, upečatljivim fotografskim kompozicijama, ali i ironiji. Film je, među ostalim, dobio njemačku filmsku nagradu i nagradu Grierson Londonskog filmskog festivala, a prikazan je na venecijanskom filmskom festivalu te u službenoj konkurenciji Toronto Film Festivala. Usput, glazbu potpisuje John Zorn. Redatelj Glawogger preminuo je prošle godine, a osim "Smrti radnika", najpoznatiji je po dokumentarcima "Megacities" (1998.) i "Whore's Glory" (2011.).

Pulska premijera "ABC Shocka"

Posljednji ovogodišnji program Klubodroma održat će se u subotu u 20 sati, kada će se biti održana pulska premijera kratkog dokumentarca "ABC Shock" Senada Sijarića u produkciji Pulske filmske tvornice. U svom prvijencu Sijarić prati neobični bend - čiji su članovi Kićo (45), Jan (18), Noel (15) i Kaja (15) - tijekom kratke turneje po Istri, Sloveniji i Švicarskoj. Polusatni film prikazuje ekipu i njihove životne stavove, kao i to kako su prevazišli "međugeneracijski" jaz. Nakon projekcije slijedi filmski tulum uz druženje i zakusku. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter