Smrt od Galaxyja: "Pametne droge" koje ubijaju

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Iako su "nove droge", odnosno kemijski pripravci koji djeluju jednako kao klasični opijati na tržištu već godinama, tek je tragična smrt petnaestogodišnjaka u najužem središtu Zagreba uzdrmala javnost i pokrenule kronično spore institucije zadužene za borbu protiv narkomanije. Javnost je tek sada počela rogoboriti protiv "smart shopova", malih dućana gdje se mogu kupiti i "smart drugs", "pametne droge" deklarirane kao proizvodi posve drukčije namjene, a na koje su "navučene" tisuće mladih osoba, srednjoškolaca i studenata koji ih mogu kupiti i s najskromnijim džeparcima.

Narkotici nazvani Galaxy (od kojeg je preminuo nesretni mladi Zagrepčanin), Atomic, Spice, Bunga Bunga, Tamijan, Gold i Solar prodaju se deklarirani kao "sol za kupanje", "gnojivo za biljke" ili "biljna mješavina". Cijena im je do dvadeset kuna po gramu, a poznavatelji kažu da se od grama može napraviti i nekoliko jointa ili "fiksova".

Na rubu zakona

Riječ je o sintetički proizvedenim drogama, poznatim i pod imenom "Legal highs", čija je prodaja i konzumacija u većini europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, na rubu zakona. Dobar dio njih moguće je legalno kupiti u trgovinama ili preko interneta. Učinak što ga izazivaju na psihu konzumenta dvojak je. Neke vrste tih opijata slične su djelovanju kanabisa, dok su druge "podizači", doping sredstva odnosno amfetamini.

Prema podacima koji se mogu iščitati s brojnih internetskih foruma, odnosno doznati u razgovoru s upućenijim konzumentima, u Hrvatskoj je najpopularniji Galaxy. On se prodaje se kao mješavina bilja i osvježivača zraka, koja se pomiješa s duhanom i puši kao joint.

Slična mješavina bilja i osvježivača zraka je Bunga Bunga, koja se konzumira na jednak način i stoji oko sto kuna po gramu. Spice djeluje kao marihuana, a dolazi u formi soli za kupanje ili osvježivača zraka. Puši se smotana u joint, te zapada sto kuna po gramu. Nešto je skuplji Colombian Gold, mješavina osvježivača i bilja koji u smart shopovima stoji oko 120 kuna. Na tržištu su još i Super Solar, "osvježivač" zraka s dodanom vrijednošću (oko sto kuna), te biljna mješavina poznata kao "Biljni tamjan", po približno jednakoj cijeni.

Četrdesetak "novih droga"

U protekle tri godine na hrvatskom tržištu pojavilo se, prema podacima Ureda za suzbijanje zloporabe droga, četrdesetak "novih droga", odnosno sintetskih pripravaka što se mogu nabaviti kroz mrežu smart shopova ili preko interneta. Prodaju se u obliku tableta, kapsula ili u prahu. Stručnjaci naglašavaju kako je opasan parametoksimetil amfetamin (PMMA), no opasnost se krije i u korištenju supstanci koje nisu na popisu narkotika, iako mogu izazvati halucinacije, euforiju, te na druge načine stimulirati središnji živčani sustav.

Dio "ponude" sastoji se od biljnih mješavina, poprskanih praškom ili tekućinom, a stručnjaci ih nazivaju sintetskim kanabinodima. Njihov učinak sličan je onome što ga pruža THC, najvažniji sastojak marihuane, ali ima i produženo djelovanje.

Sintetske "pametne" droge problem su cijele Europske unije, kao i drugih razvijenih zemalja, što ne znači da je korištenje klasičnih i poznatih narkotika u opadanju. Podaci Europskog centra za praćenje droga (EMCDDA) pokazuju da je marihuana najraširenija droga u Europi sa čak 7,7 milijuna konzumenata, od čega tri milijuna konzumenata u njoj uživa svakog dana. Oko 2,5 milijuna mladih Europljana konzumira kokain, 1,8 milijuna ecstasy te još 1,7 milijuna amfetamine.

U izvješćima EMCDDA-u dosta je pozornosti posvećeno "novim psihoaktivnim sintetičkim tvarima', za koje se kaže da nisu regulirane međunarodnim pravom jer su nedovoljno poznate, 'neprestance se pojavljuju na tržištu', a cilj im je imitirati, zamijeniti zakonom popisane droge. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter