Smrt nije kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijera predstave "Konvencija" u režiji Šandora Slackog održala se sinoc u prostorima kazališta Dr. Inat na trecem katu Rojca. Cetvrta ovogodišnja Inatova premijera bavi se mracnom temom smrti, ali i konvencijama kojima je život do tog konacnog trenutka ispunjen.

Predstava zapocinje tako što glumice pozivaju publiku u dvoranu nudeci im pritom crnu ružu. Publika se smješta za stolove improviziranog kafica za kojima sjedi i po jedna glumica, a one predstavu zapocinju jednom trivijalnom, pa cak i banalnom pricom. Radnja se potom razvija kroz monologe, plesove i zborno pjevanje.

Teško je shvatiti koje je sve materijale Slacki koristio za potrebe price, no moguce je izdvojiti pismo homoseksualca svojim roditeljima koje otvoreno mrzi. Tu su potom i liricni trenuci u kojima se progovara o ljubavi i nježnosti, ali i pisma koja bi bez problema mogla zapoceti s "Dragi Lastane".

Glazbena podloga predstave pogodena je u više segmenata pa tu možemo pronaci i "Always Look On the Bright Side of Life" Monty Pythonovaca, obrada pjesme "Hurt" u izvedbi Johnnyja Casha, pa i "Death Is Not the End" Boba Dylana u verziji Nicka Cavea.

Kao i u prijašnjim predstavama Šandora Slackog i u "Konvenciji" se osjeca stanovita borba sa smislom ili poukom, no to ne znaci da redatelj teži k nonsensu ili apsurdu. Prije bismo mogli govoriti o nesnošljivoj tenziji izmedu smislenog i poucnog te o besmislici samoga življenja.

Na kraju predstave glumice i glumci odlaze sa scene, no prije toga na stolove postavljaju fotografije na kojima je vidljivo na koji su nacin okoncali svoje zemaljsko postojanje.

U predstavi su uloge ostvarili Mirjana Ban, Tanja Blaškovic, Dijana Burolo, Zorica Gunjaca, Helena Pitoski, Šandor Slacki Jr., Ana Sušek i Vladimir Butkovic. Ton i svjetlo potpisuje Marko Bolkovic, a fotografije Saša Jokic.


Podijeli: Facebook Twiter