Smrt fašizmu - sloboda narodu!

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i autori izložbe Lana Skuljan Bilić i Gracijano Kešac (Dejan ŠTIFANIĆ)
Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i autori izložbe Lana Skuljan Bilić i Gracijano Kešac (Dejan ŠTIFANIĆ)

Čak 474 raznovrsna muzejska predmeta (hladno i vatreno oružje, vojna oprema, odore, plakati, proglasi, leci, fotografije, zastave, kovanice, novčanice, knjige, brošure…), kao i geografske sadržaje o pojedinim događajima i vojnim akcijama, autentične audio zapise originalnih intervjua sudionika povijesnih događaja i poznatih partizanskih pjesama te dokumentarni film autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje s video svjedočanstvima Istrana koji su preživjeli strahote njemačkih i talijanskih koncentracijskih logora sadrži velika izložba "Sloboda narodu! antifašizam u Istri", koja se večeras u 19 sati otvara u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu, uz nastup pulskog ženskog zbora Praksa.

Važna tema

Izložba je postavljena u povodu obilježavanja 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, oslobađanja zemlje od okupatora i pobjede nad fašizmom i nacizmom na prostoru Istre, a jučer su je novinarima predstavili njeni autori Lana Skuljan Bilić i Gracijano Kešac (ravnatelj muzeja) te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Izložba se otvara na povijesni dan 25. rujna, dan kada je 1943. godine donesena povijesna odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom.

- Uz predstavljanje bogatog fundusa ovog muzeja, cilj izložbe je ukazati na važnost i značenje jednog od najburnijih razdoblja istarske povijesti 20. stoljeća i doprinijeti pozitivnom vrednovanju antifašističkog pokreta i narodnooslobodilačkog pokreta te očuvanju povijesnih činjenica od zaborava ili iskrivljavanja, rekla je Lana Skuljan Bilić. Izložba je namijenjena širokom krugu posjetitelja, osobito studentima i djeci školskog uzrasta.

Riječ je, kažu njeni autori, o povijesnoj izložbi koja svojim postavom obuhvaća dramatično razdoblje prve polovice 20. stoljeća, a relevantnom muzejskom građom iz tog razdoblja, izložba prati uzroke i posljedice niza složenih i potresnih povijesnih događaja i njihovih sudionika od studenog 1918. do veljače 1947. godine.

Sedam izložbenih cjelina

Koncept izložbe, kako je pojasnila Lana Skuljan Bilić, obuhvaća antifašistički pokret i s njim usko povezanu narodnooslobodilačku borbu (NOB), a koji predstavljaju vrhunac višegodišnje borbe istarskog naroda u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenje.

Obrađeni su u sedam izložbenih cjelina - od talijanske okupacije i razvoja antifašističke borbe od studenog 1918. do travnja 1941.; zatim Drugog svjetskog rata i početka razvoja NOP-a do rujna 1943. pa narodnog ustanka i NOP-a do kraja 1943. godine; njemačke okupacije Istre od listopada 1943. do kraja 1944. godine (razdoblja posebno obilježenog njemačkim zločinima u Istri, odlaskom Istrana u koncentracijske logore diljem Europe te savezničkim bombardiranjima Pule); do vrhunaca NOP-a i NOB-1944. godine; završnih operacija i oslobađanja Istre od siječnja do svibnja 1945. te završne cjeline - diplomatske borbe za Istru u razdoblju od lipnja 1945 do veljače 1947. godine.

Kazavši da je antifašizam jedan od temelja Istarske županije, pročelnik Torbica rekao je da ova izložba daje slojevit prikaz antifašističke borbe, dodavši da se "ne smije zaboraviti ni istarske narodnjake, ni istarsko svećenstvo, ni talijanske antifašiste".

Likovni postav i oblikovanje izložbe potpisuje Kristina Kalčić; dvojezični katalog izložbe uskoro će se tiskati i javno prezentirati, a izložba će biti otvorena do kraja svibnja iduće godine. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter