Smrt bebe u obitelji zlostavljača šokirala javnost

Stan u kojem su živjela izgladnjela djeca, a jedna beba je umrla (D. SOLDO/CROPIX)
Stan u kojem su živjela izgladnjela djeca, a jedna beba je umrla (D. SOLDO/CROPIX)

Jesu li u slučaju 32-godišnjeg monstruma iz Slavonskog Broda - koji je po neslužbenim informacijama izgladnjivao svoje četvero djece (od kojih je najmlađe - tromjesečna beba - preminulo 27. prosinca) i maltretirao ih, a zlostavljao je i suprugu, susjede i one koji su pokušali ukazati na problem - zakazale nadležne službe, pita se javnost zgrožena najnovijom pričom o neljudskom ponašanju roditelja.

Glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić potvrđuje da je policija više puta intervenirala slijedom prijava o nasilju u obitelji te zapuštanju i zlostavljanju djeteta, nakon čega su protiv iste osobe podnesene kaznene prijave ili optužni prijedlozi. Svaki put je bio izviješten i Centar za socijalnu skrb.

Slijedom toga informaciju smo potražili u Županijskom državnom odvjetništvu. Zamjenica ŽDO-a Mirela Šmital priopćuje da je kod Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu u tijeku provođenje dokaznih radnji u kaznenom predmetu koji se vodi protiv S. D. Sudac istrage Mirko Svirčević potvrđuje da je 32-godišnjaku zbog zlostavljanja i zapuštanja djeteta odredio jednomjesečni pritvor. Dodaje da ranije nisu postojale sumnje u počinjenje kaznenog djela vezano uz smrt tromjesečnog djeteta, koje je po nalazu obdukcije umrlo prirodnom smrću.

U najprozivanijem - Centru za socijalnu skrb, ravnateljica Slavica Nikšić (koja je čelnu funkciju preuzela prije dva mjeseca), priznaje: "Svi smo zatajili". Naglašava međutim da je Centar na temelju prijava protiv 32-godišnjaka, koji je zlostavljao troje djece aktualne supruge iz bivših brakova, djecu oduzeo i povjerio jednom od dvojice njezinih bivših supruga. "No, nikada nismo dobili prijavu zbog nasilničkog ponašanja i zapuštanja dvoje djece koje je 32-godišnjaku dodijelio sud nakon smrti njihove majke", rekla je Nikšić.

Pokušaj da socijalna radnica uđe u stan, kada su baka i ujak djece prijavili da im je onemogućen kontakt s unukama i nećakinjama, nije uspio, kazala je Nikšić. Potvrđuje također da aktualna supruga nikada nije prijavila zlostavljanje djece i uporno je negirala da je suprug nasilan.

A susjedi su, po ravnateljičinim riječima, za navedenu obitelj kazali samo da je nekulturna. Nakon užasnog otkrića, jedna od dviju djevojčica iz prošlog braka zadržana je u slavonskobrodskoj bolnici, a druga je udomljena. Policija i dalje istražuje okolnosti nemilih događaja, a ono će možda otkriti i suučesništvo supruge u zlostavljanju djece iz prethodnog braka.

Kako god bilo, percepcija je javnosti da su i u ovom slučaju zakazale institucije pravne države, ali i sugrađani, susjedi, rođaci djece, koji su morali biti glasniji ako su znali za stravična događanja u neposrednoj blizini. Možda bi tako bila spriječena i smrt tromjesečne bebe. (piše M. RADOŠEVIĆ/NL)

Bolnička prijava

Policija je reagirala nakon što je iz bolnice prije deset dana stigla informacija o mrtvom tromjesečnom djetetu i ocu koji se prema bolničkom osoblju počeo ponašati nasilno nakon pitanja upućenih njegovoj supruzi o zadobivenim ozljedama. Nasilnik je uhićen, a istoga dana sudac istrage Mirko Svirčević odredio mu je jednomjesečni pritvor.


Podijeli: Facebook Twiter