Smršavio proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna kanalizacija i parkiralište kod osnovne škole najvece su "žrtve" smanjenja proracuna Svetog Lovreca za tekucu godinu, koje je pokazalo da era mršavih financija i stopiranih investicija ovdje još nije završila, uglavnom zahvaljujuci lošoj prodaji nekretnina. Vladajuca koalicija dviju nezavisnih listi i SDP-a budžet je smanjila s gotovo 9 na 7 milijuna kuna, pri cemu je IDS-ova oporba bila suzdržana, smatrajuci da izmjene nisu odradene principijelno.

Od prodaje gradevinskog zemljišta opcina ocekuje inkasirati 1,1 milijun kuna (ranije je ocekivala 2,5 milijuna). Bitno su srezane i ocekivane dotacije iz državnog proracuna te od bogatijih susjednih gradova i opcina - za ukupno oko pola milijuna kuna. Zanimljivo je da je u proracunu ostavljena sada vec cuvena županijska pomoc za gradnju kanalizacije. Rijec je o novcima koje je bivšoj IDS-ovoj vlasti obecao župan, a županija dosad platila samo dio. Nova vlast se i dalje uzda da ce novac stici (ocekuju milijun kuna).

Spomenuti manjak prihoda odgodit ce, kao prvo, širenje javne kanalizacijske mreže te pocetak radova na parkiralištu podno osnovne škole. Te su investicije smanjene za milijun, odnosno 800 tisuca kuna. Na cekanje je stavljen i dugo spominjani info-punkt. Stavke poput izgradnje rasvjete i projekta infrastrukture stare jezgre smanjene su za po 50 tisuca, a smanjenje je doživjelo još niz proracunskih stavki.

No, od poreza na dohodak i dalje se ocekuje oko 1,4 milijuna kuna, od poreza na promet nekretnina 750 tisuca, od komunalne naknade 150 tisuca, dok se od komunalnog doprinosa planira 700 tisuca kuna, stotinu tisuca više no dosad. Turisticku zajednicu središnje Istre opcina ce poduprijeti sa 60 tisuca kuna, što je trostruko više od prvotno planiranoga. Umjesto 30 i 20 tisuca kuna, za odvoz smeca i dekoraciju naselja sada se planira po 50 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter