Smrdljiva sramota cijele Pule i Istre

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Već smo u nekoliko navrata pisali o problemu fekalnog smrada u Flaciusovoj ulici i zgradi Pošte, koji se uz malo vjetra širi središtem grada, pa čak i na Monte Zaro. Riječ je doslovno o smradu kanalizacije koji zbog velikih suša postaje neizdrživ, a takve su i reakcije naših čitatalja koje su kulminirale jučer kada se od ranih jutarnjih užario telefon od njihovih poziva.

- Ovo danas (jučer op.a.) je neizdrživo, sve prostorije smrde, diše se samo tamo gdje je klima. U svim ostalim prostorima ljudima je slabo od smrada, tjera ih na povraćanje. Želudac se okreće svima, nevjerojatno je da prodaju nekretnine a rade doslovno u kanalizaciji, ogorčeno govori jedna čitateljica koja je jučer koristila usluge pulskog Područnog ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje u zgradi Pošte, aludirajući na naš jučerašnji članak u kojem Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje potvrđuje da namjerava prodati zgradu na Portarati i Vilu Idolu, a u isto vrijeme svoje je poslovanje preselio u zgradu kojom se širi smrad fekalija.

- Vrti mi se od smrada u Pošti. Ovo je poniženje, ne samo ljudi koji tamo rade i nas koji trebamo njihove usluge, već cijele Pule i Istre. Zar takva jedna ustanova da radi u kanalizaciji? Nevjerojatno, komentira druga čitateljica.

Podsjećamo, prošle godine nadležni iz Pragrandea tvrdili su da se smrad širi područjem jer nisu "zabrtvljeni" slivnici. Ove godine, pak, kao uzrok su naveli da nije izgrađen fekalni kanal, te da je zbog dugotrajne suše, i uslijed visokih temperatura, odvodnja "presušila i smrde fekalije. Ni riječi što učiniti da se to spriječi.

S obzirom na odgovor iz Pragrandea, da je za eliminaciju smrada potrebno izgraditi fekalni kanal na toj lokaciji, iako je prilikom izgradnje obalnog kolektora dvije godine Flaciusova ulica bila otkopana pa se tada to moglo odraditi, Grad Pulu, koja je stopostotni vlasnik Pragrandea, upitali smo za komentar stanja oko, i u, zgrade Pošte. Također, s obzirom da su iz Pragrandea izjavili da su prije mjesec dana smrad ublažili ispuštanjem vode u odvode, Grad Pulu smo upitali zbog čega se dnevno par cisterni vode iz revitaliziranih pulskih bunara koja je besplatna ne ispuštaju u kanalizacijski sustav kod Pošte kako bi se isprale fekalije i ublažio smrad. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter