Smrčkijada, radionice, gljivarska biciklijada…

U nedjelju je međunarodno natjecanje u pripremanju jela od gljiva u kotliću
U nedjelju je međunarodno natjecanje u pripremanju jela od gljiva u kotliću

Na umaškoj se Novoj obali od petka do nedjelje održava 12. po redu Međunarodni dani gljiva i bilja u organizaciji društva gljivara Bujštine Boletus, učenika i nastavnika Gospodarske škole iz Buja i Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić", a pod pokroviteljstvom Grada Umaga, umaške Turističke zajednice, brojnih prijatelja i sponzora. Sutra je na programu predavanje Matije Josipovića iz Novske pod nazivom ''Očaravajući svijet gljiva'' koje u Gradskoj vijećnici počinje u 19 sati.

Izložba radova djece predškolskog uzrasta, izrađenih raznim tehnikama na temu gljiva, moći će se pogledati u šatoru na rivi u subotu od 10 sati, kada će zainteresirani posjetitelji imati priliku i mikroskopirati gljive. U 10.30 sati otvorenje je Smrčkijade nakon čega će natjecatelji krenuti na terene u okolici Umaga predviđene za gljivarenje. Nagrade će se dodijeliti za najveći smrčak, najljepšu gljivu, najviše vrsta gljiva i najljepši gljivarski štap. U 14.30 slijedi živa glazba koja će uveseljavati gljivare i publiku uz ponudu jela od gljiva, šparoga, školjki i mesa.

U nedjelju se u jutarnjim satima kreće u pohod stazama gljiva, u organizaciji Planinarskog društva Planik iz Umaga. Zainteresirani mogu kontaktirati voditelja Josipa Salamuna na 091/252-6246. Nadalje, u 10 sati će se održati radionica pod nazivom ''Od livade do tanjura'' pod vodstvom travara Stipe Kristića iz Rijeke, a u 10.45 starta 2. MTB gljivarska biciklijada. Prijaviti se treba na broj telefona 091/125-5746. Posljednji je dan predviđen i za međunarodno natjecanje u spremanju kotlića i jela od gljiva. Moći će se kušati i specijaliteti poznatih domaćih konoba i restorana u sklopu Festivala jela od gljiva, čija je koordinatorica Umažanka Dragica Lukin, međunarodna gastro-sutkinja. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter