Smrčak - gljiva izvrsne kakvoće


Za smrčak (Morchella), kojeg u nekim krajevima zovu i marohlin, kažu da je gljivarski proljetni prvijenac. Jestiva i cijenjena gljiva, «saćaste» strukture, raste pojedinačno ili u manjim skupinama u travnju i svibnju po rubovima šuma, uz rijeke i potoke, osobito ispod jasena i lijeske. Meso je bjelkaste do oker boje, vrlo ugodnog mirisa i okusa. Stručak je nepravilnog oblika i šupalj kao i klobuk. Gastro znalci smrčak smatraju izuzetno kvalitetnom gljivom i tvrde da je u istarskom podneblju rijetka gljiva i nakon tartufa jedna od skupljih delicija. Riječ je o gljivi izvrsne kakvoće, iako naizgled krhkoj, zapravo pomalo žilavoj i okusa sličnog teletini.

Smrčak slave u brojnim gljivarskim udrugama koje već godinama organiziraju takmičenje u njihovom branju. Gljivarsko društvo Bujštine "Boletus" organizira međunarodnu Smrčkijadu u Umagu, članovi goranske gljivarske udruge "Marohlin" Delnice organizatori su tradicionalnog proljetnog gljivarskog okupljanja i natjecanja u branju smrčaka, čuvene "Marohlinijade". Međimurje je poznato po smrčku i gljivarsko društvo "Smrčak" iz Nedelišća, svake godine organizira gljivarijadu povodom sakupljanja smrčaka, na koju dolaze gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Međunarodnu gljivarijadu "Smrčkijadu" lov na zlatnog smrčka, već petnaest godina organizira i Gljivarsko društvo Smrčakčakovec.

Smrčak je prvorazredna aromatična gljiva. Prije uporabe dobro ga očistiti i oprati. Prerezan uzdužno na pola, odličan je na roštilju, a izvrstan je, provjereno, u fritadi, s rezancima, posebno pohan. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter