Smrad, vlaga i miševi u centru Poreča


Što učiniti kad napuštena zgrada u privatnom vlasništvu prijeti urušavanjem i služi kao smetlište, izvor vlage, smrada i leglo miševa nadomak ključnog starogradskog trga? Šahza Osmanović, koja od rođenja živi u blizini porečkog trga Marafor, duže od 15 godina svjedoči propadanju zgrade (lokalcima poznate kao bivši PKB - Poljoprivredni kombinat Beograd) te se obratila Glasu Istre jer molbe Gradu Poreču za sanaciju nisu dale rezultate.

Odgovor Grada na svoj dopis čekala je oko sedam mjeseci, a stigao je s porukom da ne mogu doći do vlasnika.

- Samo se vlasnici izmjenjuju i kupuju tu zgradu, a nitko ništa ne poduzima. Sramota je da u starogradskoj jezgri imamo takvo ruglo, kad dođe ljeto bit će užas, kaže Osmanović i dodaje da je sporna zgrada napravljena tijekom Domovinskog rata. Polukutna zgrada nalazi se na 138 kvadrata koji se u katastru vode kao dvorište, a naslanja se na gotovu jednaku površinu osnovne zgrade koja je prvotno služila kao odmaralište PKB-a.

Prozori i vrata na zgradi potpuno su razbijeni, pod je raskopan od arheoloških istraživanja, a zidovi zeleni i mokri. Neugodan miris vlage i životinjskog izmeta osjeti se i tijekom zime, ne nedostaje ni smeća, no pravo smetlište nastaje usred ljeta kad tuda prolaze brojni turisti.

A vlasništvo je sve samo ne jednostavno: tvrtka Citygreen devedeset o devet d.o.o. koja se kupovinom vila vezuje uz Dražena Golemovića, poduzetnika optuženog zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i mito, od 2010. godine nalazi se pod ovrhom Zagrebačke banke. Posljednji direktor navodno je bio preminuli Englez. Pokušali smo kontaktirati Dražena Golemovića i Zagrebačku banku, ali bez rezultata.

- Neka se imovinsko-pravni odnosi rješavaju još sto godina, mi samo tražimo da se to sanira, da živimo bez miševa i opasnosti od zaraze. Samo tražimo da se postave knauf ploče i ofarba kao što su to učinili na zidu s druge strane, veli Osmanović. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter