Smrad nas je koštao 240 milijuna kuna, tko je odgovoran?


Nesnosan smrad fekalija u Flauciusovoj ulici, pogotovo u krugu zgrade Pošte, ne prestaje. Štoviše, svakim je danom situacija sve gora i gora. Niti zatvoreni prozori na automobilu pod pojačanom kimom, smradu ne mogu ama baš ništa. Dapače, kada jednom uđe u vozilo teško ga se riješiti. Prolaznici se hvataju za nosnice, a među njima naravno i strani turisti kojima nije jasno zašto Pula smrdi.

Da je zabrinut, rekao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća i pulski gradonačelnik Boris Miletić konstatirajući da je to veliko opterećenje za građane koji žive u centru, ali i sve prolaznike. Miletić je također od trgovačkog društva Pregrande zatražio da poduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj problem riješio dodajući da su u kanal ubačeni enzimi koji razgrađuju fekalije.

I dok je gradonačelnik zabrinut, njegovi sugrađani u špici ljeta osuđeni su živjeti u smrdljivom gradu zbog čega im je svakim danom sve više neugodno i zbog čega im se diže želudac.

Osim u Flaciusovoj ulici, ništa bolje nije niti na području Monte Zara, osobito kod zgrade vrtića, ali od smrada je teško pobjeći i na Stoji u Ulici Sv. Polikarp, a smrad se sve više osjeća nadomak Trgu Republike gdje počinje zatvoreni dio kanala Pragrande. "Nova" lokacija nesnosnog smrada je kod zgrade, takozvane, Porečanke. Jasno je da dolazi iz zatvorenog kanala Pragrande, ali nije jasno zašto se ništa ne učini da se ovakvo stanje spriječi.

Od gradonačelnikove zabrinutosti teško da će Pula prestati smrdjeti, no gradonačelnik bi se zapravo trebao zabrinuti u što je "upucano" 240 milijuna kuna koliko je u zadnjih deset godina utrošeno na izgradnju kanalizacijskog sustava Pule i tko je odgovoran zbog nesnošljivog smrada koji već mjesecima širi gradom? Teško, je naime povjerovati u obrazloženje da smrdi jer je, eto, jako sušno razdoblje, ili to da je lani grad plivao zbog dugog kišnog perioda. Prema najavama prognostičara ovog se mjeseca može očekivati novi toplinski val, pa ne bi bilo loše da se Puljani dodatno pripreme za, osim toplinskog, novi smrdljivi udar.

No, najgore je lokalnim stanarima ali i zaposlenicima u zgradi Pošte koji s gnušanjem svakodnevno odlaze na posao. Jučer su se ponovno javili tvrdeći da i dalje nepodnošljivo.

- Ovo se više ne može izdržati, ovo je za ispovraćati. Smrdi po ribi, mokraći, govnima. U javnom WC-u nije ovakva situacija kao u Pošti. Trebalo bi nadležne ovdje smjestiti samo jedan dan. Pješaci se guše Flaciusovom, a u Pošti se ne može stajati, pričaju nam zaposlenici koji su na rubu živaca, a ne pomažu im niti zatvoreni prozori u uredima, a ponovno upozoravaju da je ovo poniženje za jednu ustanovu koja već mjesecima kao da radi u kanalizaciji. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter