Smotru zasjenila okrutna prezentacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"A prestanite više muciti tu jadnu životinju!", "Ja ne bi nikada svoju kravu dao na ovo", "Su trebali zeti jednog bika pa da vidimo da li bi ga isto ovako mogli vezati, a ne ovu mladu kravu", takvi su se uzvici mogli cuti jucer u višnjanskoj Pineti tijekom prezentacije sprave za obradu papaka goveda koja je održana u sklopu tradicionalne izložbe istarskih goveda i pucke fešte Mandalenjina.

I dok je prezentacija ovog novog hrvatskog proizvoda kako su ga nazvali distributeri iz slavonske tvrtke Gumex trebala biti središnji dogadaj izložbe i potaknuti interes lokalnih uzgajivaca goveda, umjesto laka i brza demonstracija obrade kopita pretvorila se u pravi fijasko.



Specijalna sprava koja se pricvrsti na traktor i koja ima funkciju imobilizirati i dici životinju kako bi joj se obradila kopita, više lici na inkvizicijsku spravu za mucenje, pa ne cudi što joj se manja krava koje je izabrana za demonstraciju prilicno nesigurno približila, a kada su je pokušali vezati i stisnuti joj bokove željeznim preckama pocela se opirati pri cemu su iz publike cak poceli sugerirati neka je odvežu jer ce u protivnom nesretna životinja slomiti nogu.

Uslijedilo je pola sata namještanja, opiranja i ponešto grubih pokušaja da se životinja svlada, koji na kraju nisu urodili nikakvim plodom. Pritom je Aldo Štifanic iz Saveza uzgajivaca Istarskog goveda organizatora izložbe za neuspjeh okrivio loš dan i neposlušnu kravu, a predstavnik tvrtke distributera Nikola Devcic, publiku pokušao uvjeriti je da sprava funkcionara, samo da "mlada momcad još nije naucena vezati životinju", te obecao novu prezentaciju na bjelovarskom sajmu i žurno napustio izložbu.



Ovaj dogadaj nije bio jedini koji je umanjio uspješnost izložbe, povremeni pljuskovi i puno manje izlagaca nego ranijih godina ucinili su da se izložbu može nazvati prilicno skromnom. Svoja je istarska goveda - krave, junice, bikove i telad predstavilo dvanaest izlagaca iz cijele Istre, a strucni ocjenjivacki sud u sastavu Neven Rimanic kao predsjednik, te Alfredo Jedrejcic, Ivana Brevida, Ratimir Jurekovic i Goran Divjak kao clanovi donijeli su odluku o najboljima u svakoj kategoriji.



Titulu apsolutnog šampiona izložbe ponijela je sedmogodišnja krava Josipa Broskvara iz Prnjari kraj Barbana, a nagradom, velikim zvonom okrunio ju je procelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolovic. U kategoriji rasplodnih bikova prvu nagradu odnio je bik Borisa Orlica iz Klarici kraj Savicente, dok je titulu najboljeg mladog, nelicenciranog bika ponio onaj Emila Rojnica iz Orihi kraj Barbana. U kategoriji mladih junica prvu nagradu dobila je ona Alda Štifanica, koji je nagradu ponio i za najbolju mladu kravu, dok je u kategoriji starih krava najbolja bila ona Renata Korleveica iz Kurjavici kraj Višnjana.

- Niš nije bilo kako rabi valja ce drugo lito biti bolje, zakljucio je Aldo Štifanic, zatvarajuci izložbu ciju je publiku i izlagace kiša po treci i zadnji put potjerala u zatvorene prostore.


Podijeli: Facebook Twiter