Smotra vina u Gračišću na Uskrsni ponedjeljak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadolazeća 24. izložba vina u Gračišću zbit će se, kao i svih godina unazad, na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja, a očekuju se rekordi u kvaliteti vina, najavio je gračaški općinski načelnik Ivan Mijandrušić na najavnoj konferenciji za novinare održanoj u Špitalu.

Ukupno 235 uzoraka

Posjetitelji će moći birati između 235 uzoraka istarskog vina (lani je oboren rekord s čak 291 uzorkom) od 15 vinskih sorti ili kategorija. Najzastupljenija je istarska malvazija sa 107 vina, zatim teran s 35 vina, slijedi merlot s 20 uzoraka, četvrto mjesto zauzeo je cabernet sauvignon s 12 vina, dok se na petom mjestu s po 11 uzoraka nalaze chardonay, muškat, rose vina i crno stolno vino. Istarski vinari će također po šest vrsta refoška, tri bijelih stolnih vina, po dva pinota sivog, muškat ruže, i cabernet franca, te po jedan uzorak pjenušavog vina i borgonje.

- Očekujemo popunjene konobe i krcato Gračišće, a kad bi vrijeme bilo kao danas bili bi presretni, kazao je načelnik Mijandrušić prisjetivši se da je posljednjih nekoliko godina manifestaciju pokvarila kiša. S degustacijskom čašom (lani je koštala 70 kuna, a ove godine još nije definirana cijena) moći će se obići 15 konoba u starogradskoj jezgri Gračišća od 11 sati ujutro do 19 sati, a u svakoj će se nuditi na kušanje 15 uzoraka vina. Dodjela priznanja vinarima predviđena je u 16 sati na mjesnom trgu. U konobi za goste u Katininoj kući na mjesnom trgu vina će izlagati slovenski gosti iz pobratimljene općine Mokronog-Trebelno s cvičekom, modrom frankinjom i črnom peninom, dolaze vinari iz Svetog Ivana Zeline (Prigorje) s autohtonom kraljevinom, graševinom, pinotom bijelim i crnim, vinari iz Baranje i oni iz Požeško-slavonske županije s graševinom i rizlingom.

Predstavljanja u Špitalu

Uz bogatu ugostiteljsku ponudu (pršut, kobasice, sir, kuhana hrana, masline…) posjetitelji će navečer moći posjetiti koncert na igralištu pokraj mjesne škole. Novost je što će se u Špitalu urediti prostor u kojem će se posjetiteljima sa svojim proizvodima predstaviti sami istarski vinari, a prednost će imati oni koji su sudionici izložbe od samih početaka. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter