Smotra vina u Barbanu: Pobjednici Matijaš i Glavaš

Pobjednici smotre s Danijelom Kontošić i Milanom Antolovićem (Z. STRAHINJA)
Pobjednici smotre s Danijelom Kontošić i Milanom Antolovićem (Z. STRAHINJA)

Najbolje bijelo vino na Barbanštini ima Josip Glavaš iz Šajini, a najbolje crno Anica Matijaš iz Jurićevog Kala. Na 7. Smotri vina općine Barban, koja je u subotu održana u staroj školi, komisija kojom je predsjedavao Goran Baćac drugo je mjesto za bijela vina dodijelila Marčelu Rojniću iz Grabri, a treće Josipu Koromanu iz Bateli. Drugo mjesto za crna vina osvojio je Mirko Bulić iz Šajini, a treće Dean Kalčić iz Camlići.

- Znamo da su crna vina u Barbanu dobra, odlična. Ali iznenadili ste me s bijelim vinima. Od 11 uzoraka, koliko ih je ušlo na završnu smotru, devet ih može ići na bilo koju izložbu, a njih osam moglo bi osvojiti dobro srebro na velikoj smotri u Gračišću. Zato je bilo teško izabrati među tako jakom konkurencijom, rekao je Baćac, mladi enolog čiji je muškat iz 2013. pobijedio na ovogodišnjoj Vinistri.

Danijela Kontošić, direktorica ureda Turističke zajednice Braban, navela je da je kroz tri kvalifikacijske smotre u Barbanu, Šajini i Prnjani (na svakom su se natjecala vina iz tri mjesna odbora) ukupno ocjenjeno 53 bijelih i 42 crnih vina. Pravo nastupa na završnoj smotri ostvarilo je 11 bijelih i 19 crnih.

Nagrade vinarima, bukaletu, plaketu i vinarski pribor, podijelili su Baćac, predsjednik barbanskog Općinskog vijeća Dalibor Paus te pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović. Svi sudionici smotre dobili su i kemijsku analizu svojih vina.

- Ovo je jedina općina u Istri koja radi na način da prvo održava smotre po mjesnim odborima, pa tek onda središnju smotru i želim vam da ustrajete u tome. Barbanština je poznata po svojim crnim vinima, a poručujem vam da nastavite i dalje s proizvodnjom, da je legalizirate, sada kada smo u EU, i okrenete se profesionalnoj proizvodnji vina, rekao je Antolović. Istaknuo je da Barbance prati već 20 godina, od izložbe vina 1994., te da uvijek mogu računati na podršku Županije.

Prvonagrađeni su od vinarskog pribora dobili tinju od 500 litara, lijak i pretakač za vino, drugonagrađeni tinju od 300 litara, stolnu čepilicu i čepove, a trećenagrađeni leđnu prskalicu, rukavice i pretakač.

Okupljeni su imali priliku degustirati sva vina koja su sudjelovala na smotri, a veselu atmosferu u staroj školi dodatno su podigli Barbanski harmonikaši - Romano Baćac, Miro Marčeta i Stanko Vitasović. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter