Smotra vina istocne Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Merlot Oriane Nacinovic iz Rapca i malvazija Aleksa Milevoja iz Labina ocijenjeni su najboljima na Smotri vina istocne Istre Skitaca 2010., koju su petu godinu zaredom organizirali Opcina Raša i Udruga poljoprivrednika "Ulika".

Na priredbi, zamišljenoj kao poticaj razvoju vinarstva u dijelu Istre koji se nezasluženo smatra manje pogodnim za uzgoj vinove loze, sudjelovao je 31 vinar s 44 uzorka crnih i bijelih vina. Strucnu analizu i ocjene dala je komisija poreckog Instituta za poljoprivredu i turizma u sastavu Sanja Radeka, Tomislav Plavša, Miljenko Bošnjak, Višnja Zecevic i Nikolina Jedrejcic.

Za pobjednickim merlotom zaostao je tek desetinu boda teran Romana Licula, kojemu je takoder pripala zlatna medalja. Milevojeva malvazija skupila je bodove dostatne za srebrnu medalju, a isto odlicje ponijele su i malvazije Gorana Bacca, Josipa Siljana, Vinograda San Martino te chardonnay Lorene Dušati, jedino bijelo vino koje nije bilo napravljeno od najpopularnije istarske sorte.

Medu crnima srebro je pripalo teranu i refošku Fredija Licula, cabernetu sauvignonu Branka Ružica i teranu Srecka Kosa. Bronce za bijela vina dobili su Boris Vilic, Valdi Frankovic, Srecko Kos, Alen Miletic, Ivan Frankovic i Josip Siljan, a za crna Romano Licul i Bojan Kiršic, obojica s refoškom, Josip Kršulja s teranom, Alen Miletic sa stolnim vinom i Vinogradi San Martino s merlotom.

Izložbu dobre kapljice pratila je izložba meda i autohtonih prehrambenih proizvoda, kojoj su se pridružili gosti iz Velike kod Požege sa slavonskim specijalitetima. Uz standardnu ugostiteljsku ponudu tu su bili i clanovi Planinarskog društva Skitaci, koji su u obližnjem planinarskom domu nudili grah s kobasicom. Nakon nastupa RKUD-a Rudar publiku su zabavljali Eureka Band i velicanski tamburaški sastav Grofovi.


Podijeli: Facebook Twiter