Smotra sira, skute i meda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedma Smotra sira, skute i meda okupila je petnaestak izlagaca na vodnjanskom Trgu slobode u subotu poslijepodne. Posjetitelji su mogli degustirati i kupiti autohtone istarske domace proizvode poput sira, ali i pršuta ili maslinovog ulja, dok se za pripremu ribljih specijaliteta pobrinuo vodnjanski Agroturist koji je uz Grad Vodnjan suorganizator ove manifestacije održane u sklopu Vodnjanskog ljeta.

- Proizvodaci ovdje dolaze iz cijele Istre. Nude ovcji, kozji i kravlji sir, med te ovcju i kravlju skutu, rekao je voditelj strucne službe Agroturista Franko Raguž isticuci važnost ovakvih manifestacija za poljoprivrednu proizvodnju.

Sir proizveden u svojoj stanciji u Svetvincentu izložio je Vedran Macan. - Pravimo proizvode od istarske ovce, a za naš sir dobili smo vec više priznanja. Radimo na jednak nacin kao što se u našoj obitelji sir proizvodi vec generacijama, prirodno, bez pasterizacije mlijeka. Zato to nije industrijski nego pravi prirodni proizvod, rekao je Macan.

Jedan od izlagaca bio je i Mladen Štokovic iz Pule koji se vec 40 godina bavi proizvodnjom meda i drugih srodnih proizvoda, poput medenice i propolisa. Najviše se traži, rekao je, livadni i bagremov med te sortni poput kestena ili vrijeska. No, suša je, dodao je, pa nema nektara, što nažalost smanjuje proizvodnje meda. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter