Smotra rovinjske fotografije u Batani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje "Smotre rovinjske fotografije" ispunilo je izložbeni salon galerije Batana. Velik odaziv publike na treba cuditi jer je na izložbi objavljeno gotovo sto radova 50-ak rovinjskih fotoamatera, od kojih su neki, poput Dalibora Talajica i Gordana Ukica, pravi profesionalci.

Kako je na otvaranju rekao predsjednik centra vizualne umjetnosti Batana Mladen Boljkovac, i ova izložba nastavlja dugu i bogatu tradiciju fotografije u Rovinju.

Prema njegovim rijecima, fotografija se u Rovinju pojavila 1860. godine, nakon predstavljanja u europskim metropolama. U Rovinju je tih godina djelovao poznati fotograf Luigi Caenazzo, ciji radovi odišu kvalitetom i profesionalnošcu.

Za potrebe Tvornice duhana u Rovinj su potom dolazili istaknuti fotografi iz Pariza, a Tršcanin Wulz je bilježio panorame grada na razglednicama. Na prijelazu u 20. stoljece Rovinj je imao dva profesionalna fotografska studija koja su otvorili Attilio Ceregato i Nicolo Chiurco. Kasnije se otvaraju i novi, ali je poslijeratnim egzodusom Rovinj do 50-ih godina ostao bez fotografa.

Fotograf Mario Pergolis je uz pomoc nekoliko entuzijasta 1951. osnovao prvi rovinjski fotoklub, ciji je rad obnovljen 1982. u prostorima današnje galerije. Tada je pocela i organizacija ne samo klupskih, vec i medunarodnih izložbi, na koje je stizalo nekoliko tisuca radova.

U Rovinju je svake godine gostovao poznati Zagreb Salon. Kroz klub se afirmirao Virgilio Giuricin, postavši medunarodni majstor fotografije. Giuricin je razvio galerijsku djelatnost, pa je Rovinj postao vodeci hrvatski izlagacki centar fotografije.

Nakon formiranja CVU-a Batana Rovinj je oformio Mundial Fotofestival, jedan od najpoznatijih medunarodnih salona fotografije. Posljednjih godina u klub se uclanilo mnogo mladih fotografa, a nakon prošlogodišnje izložbe posvecene njima sada je održana i ova, na kojoj su nastupili fotografi svih generacija. Zalog je to nastavka aktivnosti CVU-a Batana, kojem istjece 10-godišnji zakup galerije na Trgu brodogradilišta.

O znacaju izložbe na talijanskom je govorila Eufemia Papic. O izložbi su govorili i autori postava Ermano Bancic i Dušan Grbac. Na otvaranju su se uz fotografije mogle vidjeti i videoprojekcije svih prispjelih radova. Promoviran je i prigodni katalog, u kojem je objavljena po jedna fotografija svih autora.

Inace, na ovoj revijalnoj izložbi svoje su radove izložili Ermano i Kristijan Bancic, Rene Bertoša, Vlado Bjelajac, Mladen Boljkovac, Saša Brestovac, Marino Brezac, Dominic Cergna, Oleg Culkov, Fabio Damuggia, Cristian Devescovi, Leana Doblanovic, Dražen Družetic, Davor i Dušan Grbac, Andrej Jaklin, Branko Juricic, Karsten Jakus, Silena Košara, Ivo Krelja, Tina Ljubicic, David Meden, Mirjana Milotic, Johannes Nesslander, Antun Noka, Barbara Oplanic, Doriano Orbanic, Darko Pap, Tomislav Pericic, Josip i Vedran Pogorilic, Silvano Russi, Toni Sošic, Orlando Stepcic, Alexander i Irena Šuligoj, Dalibor i Dorotea Talajic, Jasmin Tanovic, Gordan, Irene, Lucija i Martina Ukic, Saša Vadanjel i Sven Zvocak.


Podijeli: Facebook Twiter