Smotra radova učenika s teškoćama u razvoju

12. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju
12. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju

U Domu hrvatskih branitelja održana je 12. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju, koju su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i pulska Škola za odgoj i obrazovanje, koja je večer ranije proslavila prigodnim programom 55. obljetnicu djelovanja.

Smotra je namijenjena učenicima s teškoćama u razvoju koji se obrazuju za strukovna zanimanja u srednjim školama i centrima za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje u svim županijama. Glavni je cilj smotre, kako je istaknula Marija Marcelić, predstavnica Agencije, pokazivanje da ovi učenici stječu vještine i znanja, ali i odgovornost i samostalnost, da kvalificirano obavljaju strukovna zanimanja, te je to poticaj zapošljavanja osoba s teškoćama na otvorenom tržištu rada.

- Ova je smotra i prilika da se zahvalimo na trudu i energiji koja se pruža toj djeci da se ravnopravno uključe u život zahvaljujući vrijednim pedagozima. Ta djeca zaslužuju biti ravnopravni sudionici svih sfera društva i najbolje ćemo im pomoći tako da im osiguramo radna mjesta, istaknuo je na otvaranju smotre dožupan Valerio Drandić.

Tijekom smotre učenici su prezentirali znanja, vještine i sposobnosti, promovirajući svoja buduća zanimanja. Potencijalni poslodavci i okupljeni mogli su dobiti informacije o profesionalnim i socijalnim kompetencijama osoba s invaliditetom.

Smotru su lijepim kulturno-zabavnim nastupom otvorili učenici, i učiteljice, pulske Škole za odgoj i obrazovanje. Kao i večer prije, kada su slavili 55. rođendan Škole, zajedničkim pjevačko-plesnim nastupom ugrijali su atmosferu i izmamili buran pljesak. Večer prije, u pjesmi i plesu, rođendansko slavlje su im uveličali i gosti iz cijele Hrvatske, te glazbenik Franko Krajcar.

Pulska Škola za odgoj i obrazovanje jedna je od najstarijih ustanova za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj. Započela je s radom 1958. godine, s deset učenika u pet školskih klupa, te defektologom i ravnateljem, a jedno je vrijeme bila smještena na Stoji, u autokampu i osnovnoj školi, da bi 1970. godine preselila na današnju lokaciju na Monte Zaru, gdje je danas pohađa 90 učenika s kojima rade 32 djelatnika.

Preseljenje na Monte Zaro obilježeno je uvođenjem srednjoškolskog obrazovanja, a i danas se tamo učenici s područja cijele Istre školuju za pomoćna zanimanja u ugostiteljstvu, poljoprivredi, strojarstvu i ostalim uslužnim djelatnostima. Kroz naredne godine škola je podizala standarde obrazovanja i rehabilitacije učenika, zapošlila fizioterapeuta i medicinsku sestru, nabavila vozilo za prijevoz učenika, a već niz godina djeluje i kao mjesto praktične nastave za studente edukacijsko-rehabilitacijskih studija iz Hrvatske i Slovenije.

Škola je začetnik mnogih projekata na lokalnoj, državnoj i europskoj razini, a učenici sudjeluju na brojnim manifestacijama i surađuju s gotovo svim pulskim školama te brojnim udrugama čime im se omogućuje usvajanje znanja i vještina. (G. ROJNIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter