Smotra maslinovih ulja u Barbanu


U staroj donjoj školi u Barbanu u petak je održana 5. smotra maslinovih ulja općine Barban koja okuplja lokalne maslinare. Prijavilo se 15-ak izlagača koji su došli i predstavili svoja ulja, no osim prezentacije, smotra je bila i edukativnog karaktera. Na gornjem katu škole je, naime, održano i predavanje David Gluhića "Moderan pristup gnojidbi maslina".

- Barbanci ne odustaju, maslina imamo, ulja imamo, bez obzira na to što nismo blizu mora, kao što su nas poneki upozoravali, rekao je prilikom svečanog otvorenja barbanski načelnik Denis Kontošić, podsjetivši se na godine kada su počeli s uzgojem maslina.

Kazao je da trenutno općina ima više od 25 tisuća maslina te da pojedini proizvođači već u tonama broje svoje plodove. Istaknuo je da je barbansko ulje kvalitetno te da ga je svake godine sve više, kao i izlagača, što ga posebno veseli. Istaknuo je potom da bi se barbanski maslinari trebali udružiti te pokrenuo tu inicijativu, na što su pozitivno reagirali svi izlagači sa smotre. Obećao je daljnju pomoć te edukaciju.

- Smatram da je inicijativa za udruživanje vrlo važna jer kao pojedinac teško se može probijati na tržište, veli nam jedan od izlagača Pio Mirković koji se sedam godina bavi maslinama. Kaže da mu je to prije svega hobi i rekreacija, no svakako i dobar način za proizvodnju ulja, kojeg ove godine ima oko 50 litara. Kaže da nije puno, no dovoljno je te ga iz godine u godinu ima sve više. Trenutno ima 220 maslina na području Puntere, gdje se, veli nam, tradicionalno nije nikad gojilo. No, zaključio je, može se hoće. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter