Smotra maslinovih ulja i vina u Vodnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najstarija Smotra maslinovih ulja u Istri održat ce se u subotu u Vodnjanu 17. put, a istovremeno ce biti organizirana i 18. Smotra vina južne Istre, najavljeno je na konferenciji za novinare u Vodnjanu.

Smotru ulja organizira udruga Agroturist s ciljem unaprjedenja maslinarstva Vodnjanštine, ali i cijele Istre, a ove godine prijavljeno je 75 uzoraka maslinovog ulja. U vodnjanskoj Zajednici Talijana bit ce prezentirano 97 posto uzoraka ekstradjevicanskog maslinovog ulja ekstra kategorije koja ce se prvi put kategorizirati po kolicini, od 100 do 400 i više od 401 litre.

Prijavljena su 43 uzorka vina 19 vinara južne Istre, a od ove godine uvedena je kategorizacija suhih bijelih i crnih vina te desertnih slatkih vina od prosušenog grožda.

Manifestacija pocinje u 11 sati svecanim otvorenjem Nacionalnog kolekcijskog nasada domacih i udomacenih sorti maslina u poslovnoj zoni Vodnjan Sjever. Od 11 do 18 sati bit ce otvoreno dvadesetak kantina vina i ulja pa ce ih prvi put tijekom trajanja smotri gradani moci kušati izravno na mjestima proizvodnje.

Strucna predavanja o maslinarstvu i vinarstvu održat ce se od 15 do 18 sati, a u vec poznate strucnjake izlagat ce i mladi agronomi koji ce prezentirati svoje diplomske radove.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Vodnjan i županijski Upravni odjel za poljoprivredu uz suorganizaciju vodnjanske Turisticke zajednice i Poljoprivredne zadruge Vodnjan. 


Podijeli: Facebook Twiter