Smotra je pokazatelj ocuvanja domace rakije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Humu, postojbini biske, ove nedjelje jedanaestu godinu za redom biraju najbolju istarsku rakiju, i to iz redova biske, domace - obicne komovice, rakije s rudom, medenice, šljivovice-krekovice, brinjevace-smricke, rakije s travama, vocem ili šumskim plodovima. Poziv vrijedi i za proizvodace voca u rakiji, primjerice grožda, trešanja, višanja, žižula, smokvi, oskoruša u rakiji.

Humska smotra domacih rakija, pokrenuta pod sloganom "Domaca rakija je naša medižija" radi popularizacije istarskih žestica, svoj je vrhunac doživjela predlani, kada je privukla pedesetak proizvodaca iz Istarske i Primorsko-goranske županije pa cak i Zagreba, s rekordnih 178 uzoraka.

No, lani je na smotri sudjelovalo 38 proizvodaca iz Istarske i Primorsko-goranske županije, Zagreba, Korcule, Velike Gorice i Samobora, sa 108 uzoraka, znatno manje nego 2009. Taj bi se silazni trend, potpomognut i krizom, mogao nastaviti i na ovogodišnjoj smotri. Naime, mali su proizvodaci rakija otkako je 2010. godine uveden novi Zakon o trošarinama drasticno smanjili proizvodnju ili od nje odustali. Nastavi li se ovakav trend, najvažnije pitanje humske smotre u iducim godinama nece biti gdje je proizvedena najbolja rakija, vec gdje se uopce proizvodi.

Upravo zbog restriktivnih zakonskih odredbi, zbog kojih ce se i ove godine u Istri proizvesti puno manje žestica, želja je organizatora manifestacije, a medu njima i buzetske Turisticke zajednice, da se proizvodaci u što vecem broju odazovu humskoj smotri.

- Smotru smo pokrenuli radi popularizacije domace rakije, sa željom da ona postane i mjesto susreta i druženja svih proizvodaca, onih koji rakiju proizvode za prodaju, ali i onih koji je proizvode nastavljajuci obiteljsku tradiciju. Jer, gotovo je svako seosko domacinstvo nekada imalo lambik i peklo rakiju za vlastite potrebe. Želimo podržati male proizvodace da ne posustanu po pitanju proizvodnje rakije. Ove godine njihov je dolazak na humsku smotru znacajniji nego ikad, jer zajednicki je cilj ocuvati proizvodnju rakije u Istri, ali i dobiti kriticnu masu koja bi mogla potaknuti i odredene zakonske promjene, rekla je Nada Prodan Mrakovic, direktorica buzetskog TZ-a. (Gordana CALIC ŠVERKO)

Nedjelja u Humu u znaku rakija
Prijave proizvodaca za humsku smotru primaju se u nedjelju od 12 do 14 sati u Polaci. Od 14 do 16 sati predvidena je degustacija istarske žestice za posjetitelje, gastronomska ponuda - maneštra, kobasice, bakalar i kostanji - te zabava uz Duo Fantasy i Big band Homjani. Proglašenje najboljih rakija održat ce se u 16 sati. Organizatori su županijski i buzetski TZ i udruga Hum, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roc.


Podijeli: Facebook Twiter