Smoothie odličan za početak dana

Smoothie - odličan način da se započne dan (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Smoothie - odličan način da se započne dan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Smoothie, gusti sok sa svježim voćem i povrćem nazivaju i čašom zdravlja, a ovaj je ukusan napitak doista odličan način da se započne dan. Može se pripremati u blenderu, ali najpraktičniji za njegovu pripremu je štapni mikser i zdrav obrok gotov je u trenutku. Kombinacija voća i povrća prepuna je enzima, vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.

Smoothie je osvježavajući i zdrav napitak kojeg bi trebalo što češće uključiti u prehranu. Prednost je jednostavna te brza priprema pri čemu je važno da voće i povrće bude narezano na komade, da posuda u kojoj se sastojci miješaju bude puna najviše do dvije trećine, te da se napitak popije u što kraćem roku. Smoothie mora biti gust, priprema se od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, najčešće vode, kockica leda, meda, sjemenki sezama i lana. Mogu se dodati i začini s protuupalnim djelovanjem, poput cimeta, kurkurme, đumbira.

Dobra je stvar da sami možete pripremiti vlastite kombinacije jer varijantama doista nema kraja, s time da je preporuka je da se, postoje li za to mogućnost, nabavi organski uzgojeno voće i povrće. Jednostavni napitci mogu se pripremiti na bezbroj načina, a odlični su kao hranjiv doručak ili brzi obrok koji će dati dodatnu energiju, ali i doprinijeti povećanom dnevnom unosu voća i povrća. Isprobajte za početak nekoliko jednostavnih recepta, a potom mašti na volju! (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zeleni smoothie
Jabuka- kelj
Sastojci:
list svježeg kelja, jedna jabuka, jedan kivi, malo celera, žlica meda, pola čaše vode.
Priprema: Jabuke, kivi, kelj i celer narezati na komade, staviti u blender i dodati med i vodu.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter