Šmokljan protiv kralja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju, 27. veljace, u hollywoodskom Kodak theatru dogodit ce se svecana dodjela 83. nagrade Americke filmske akademije - popularnih Oscara, a ovogodišnja dva favorita u najprestižnijim kategorijama su britanski "Kraljev govor" i americka "Društvena mreža".

Film o kralju Georgeu VI. i njegovom problemu s mucanjem nominiran je u cak 12 kategorija, dok je film o osnivacu Facebooka Marku Zuckerbergu nominiran u osam. No, stvari bi mogao zamrsiti vestern "Covjek zvan hrabrost" brace Coen s cak deset nominacija, iako ga je Udruženje stranih novinara koje dodjeljuje Zlatne globuse svojevremeno gotovo u potpunosti zanemarilo.

Britanski mediji, s BBC-om na celu, predvidaju da ce Oscar za najbolju mušku ulogu gotovo sigurno pripasti Colinu Firthu za izvanredno odradenu ulogu kralja Georgea VI. te da mu osim Jesseja Eisenberga, koji je takoder briljirao u ulozi Marka Zuckerberga, nitko ne može konkurirati.

Nakon dodjele Zlatnih globusa i pobjede "Društvene mreže" u kategoriji najbolje drame gotovo su svi mediji predvidali da ce film Davida Finchera trijumfirati i na Oscarima, no "Kraljev govor" je u meduvremenu dobio na popularnosti, pogotovo zbog uspjeha na dodjeli nagrada Britanske filmske akademije. Americki mediji - od CNN-a do Los Angeles Timesa - tome nisu davali veliku važnost, no nakon što je "Kraljev govor" osvojio i nagradu Americkog društva producenata za najbolji film, promijenili su plocu.

Tom Hooper, redatelj "Kraljevog govora", osvojio je i nagradu Americkog društva redatelja, a uzmemo li u obzir da je to društvo od 1948. godine do danas samo šest puta nagradilo redatelje koji poslije nisu dobili Oscara, velika je mogucnost da Fincher ove godine otide kuci praznih ruku.

Novinari BBC-a su gotovo sigurni da ce Oscar za najbolju režiju pripasti Hooperu ili Fincheru te da im za tu nagradu može eventualno konkurirati jedino Cristopher Nolan ("Pocetak"). Zašto je "Društvena mreža" nakon Zlatnih globusa izgubila na popularnosti? Odgovor nam daje Marc Lee, novinar britanskog The Telegrapha, koji pojašnjava da Udruga stranih novinara rijetko kada dodjeljuje nagrade sentimentalnim filmovima - a cinicna "Društvena mreža" sve je samo ne sentimentalan film.

Oscara za najbolju žensku ulogu ce na vrhovima prstiju gotovo sigurno odnijeti Natalie Portman, ali to ce možda biti i jedini važan Oscar koji ce dobiti "Crni labud" Darrena Aronofskog. Najbolji adaptirani scenarij je plod majstorije Aarona Sorkina ("Društvena mreža"), a buduci da mu je kritika posebno naklonjena, mala je vjerojatnost da Sorkin nece osvojiti kipic.

U kategoriji najboljeg animiranog filma godine natjece se "Prica o igrackama 3" koja je i medu desetak nominiranih za najbolji film - svi su mediji složni da je to najbolji pokazatelj da ce, poput "Nebesa" (koji se u istoj situaciji našao lani), biti nagraden u svojoj kategoriji.

To je zasad scenarij 83. dodjele Oscara, a kako ce se sve odigrati doznat cemo tijekom ceremonije koju ce voditi glumci James Franco i Anne Hathaway. Nažalost, HRT ove godine nece prenositi svecanost, a emitiranje sažetka dodjele najavljeno je za 1. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter