Smjene u srpskoj vladi zbog Gorenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prijedlog premijera Mirka Cvetkovica, vlada Srbije pokrenula je postupak za smjenjivanje potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mladana Dinkica. Istovremeno, pokrenut je i postupak za smjenu državnog tajnika u ministarstvu financija Slobodana Ilica iz redova Demokratske stranke.

Prethodnih dana, Dinkic i visoki dužnosnici njegove stranke G17 plus (koalicijskog partnera DS-a) oštro su kritizirali rad pojedinih ministara koje vode demokrati, a premijera ocjenjivali nesposobnim. Prema neslužbenim saznanjima Blica, postupak protiv Dinkica pokrenut je zbog kršenja procedure unutar vlade. Posljednji u nizu slucajeva navodno je samoinicijativno potpisivanje ugovora da se tvornica tvrtke Gorenje izgradi u Zajecaru (umjesto u Valjevu), za što Mladan Dinkic nije imao odobrenje vlade, a što je kritizirao Ilic.

Premijer Cvetkovic ocijenio je da ministar mora biti odgovoran za sve što izgovori, a vlada mora biti složna. On je dodao i da je o odluci za pokretanje postupka Dinkiceve smjene izvijestio srpskog predsjednika Borisa Tadica. Cvetkovic je takoder naglasio da odluka nije usmjerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaceni ostali ministri te stranke i da ne ocekuje da ce to utjecati na koalicijske odnose.

Pojedini ekonomski i politicki analiticari ocijenili su da je odluka o Dinkicevoj smjeni uvod u pad vlade i prijevremene parlamentarne izbore. Naime, još je neizvjesno je li DS osigurao podršku u skupštini za opstanak Cvetkovicevog kabineta.


Podijeli: Facebook Twiter