Smjena Linića - opcija koja se ponovno razmatra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostavka ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec prekinula je tromjesečno hladno primirje između premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića i ponovno aktualizirala Linićevu smjenu do koje nije došlo nakon što su se njih dvojica sukobili oko smjene Branka Šegona s mjesta pomoćnika ministra financija. Ocjena je to većine SDP-ovca s kojima smo razgovarali posljednja dva dana, a među njima je i nekolicina ministara. Da je privremno primirje, kako izostanak bilo kakve komunikacije između premijera i ministra financija nazivaju njihovi stranačke kolege, završeno slažu se i SDP-ovci koji odobravaju Linićevu smjenu i oni koji joj se protive.

- Nakon ostavke šefice Porezne uprave, koja je to objasnila opstrukcijama u Ministarstvu financija, za što je neizravno optužila i samog ministra, ne vidim kako bi ponovno mogli izbjeći pitanje Linićevog ostanka u Vladi, kaže nam jedan SDP-ov ministar. I ostali njegovi kolege s kojima smo razgovarali u srijedu i četvrtak kažu da se stvar vratila na početak, odnosno da su pozicije iste kao i krajem siječnja: Linić neće sam otići, što je potvrdio i neki dan u intervju našem listu, a Milanović, tvrdi to veliki broj SDP-ovaca, želi cijelo vrijeme samo jedno - Linićevu smjenu.

Iako je odluka o tome isključivo njegova, Milanović je ni dosad nije donio zbog protivljenja unutar SDP-a, no kad bi bio siguran da to neće uzrokovati veće potrese u stranci, uvjeravaju naši sugovornici, sasvim sigurno bi to učinio.

- Možda premijer neće donijeti takvu odluku prije europskih izbora, ali situacija je takva da će kad-tad morati učiniti nešto takvo. Što prije, to bolje, jer se otezanjem samo nanosi šteta i Vladi i stranci, procjenjuje jedan SDP-ov ministar.

Njegovi oponenti u toj stranci ističu da Milanović mora biti svjestan da ta smjena neće proći mirno te da za nju sada, ako se nije dogodila nakon slučaja Šegon, nema povoda. Međutim, dio naših sugovornika ističe da je Linić ponovno u igru vratio i slučaj Šegon, ističući da je njegova smjena bila politička odluka te da je Šegon dobro radio svoj posao, što premijeru navodno nije najbolje sjelo. Osim toga, sumnju na ono što se događa u Ministarstvu financija stavila je i sama Čavlović Smiljanec tvrdnjama o podmetanju u tom Ministarstvu.

Na pitanje je li njezina ostavka posljedica njegovog sukoba s ministrom Linićem, predsjednik Vlade je jučer u Čakovcu odgovorio da mu je žao zbog te ostavke, ali da je mora prihvatiti jer je bezuvjetna.  (Jagoda MARIĆ i Zdenko DUKA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter