Smjena generacija u rovinjskoj Grisiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grisia, strma rovinjska ulica kojom se iz središta grada stiže do platoa na brdu Monte, gdje gradom dominira velebna crkva sv. Eufemije, bila je i danas, 43. godinu zaredom, stjecište umjetnika i ljubitelja svekolikih likovnih tehnika. Na proceljima starih zdanja svoje su radove izložila 233 autora, od kojih 65 akademski obrazovanih umjetnika.

Bila je ovo, jedna od najmirnijih Grisija. Ni umjetnicima ocito nije do šale i vica. U nedostatku performera, posjetioci su se okupljali oko zagrebackog umjetnika Amira Husadžica, koji je uzimao otiske s kamenja kojima je poplocena Grisia. Izlagao ih je i poklanjao prolaznicima, koji su mogli birati kamen s kojeg ce se skinuti otisak.

Obilaskom izložbe moglo se primijetiti da je došlo do smjene generacija, a neki su umjetnici nažalost preminuli. U Grisiji nismo sreli Brešica, Haramiju, Salvara i brojne druge cija su imena obilježila dosadašnja izdanja. Nije bilo ni Bruna Mascarellija, koji inace živi u Grisiji. Njima je ocito teško prenositi slike uz strmu ulicu, a potom cijeli dan stajati na suncu. Od veterana jedino je neumoran Marcelo Brajnovic, koji je i ovom prilikom uz slike izložio nove poslanice, koje upucuje puku kao samoproglašeni prorok Ilijah iz Veleposlanstva Božjeg na golom brdu u Rovinjskom Selu. Po obicaju, uz njega je veci dio brojne umjetnicke obitelji, supruga Zvjezdana Hegedušic Brajnovic, sin Petar, kcerka Vida ?uran, njezin suprug i djeca, koji takoder slikaju. Oni i brojni slikari srednje generacije prenose tradiciju mladima pa ce Grisia i dalje pulsirati.

Samouki umjetnici su ravnopravno s akademskim izložili svoje radove sudu brojnih posjetitelja, u ulici koja je vec odavno postala galerija, najdemokratskiji izložbeni salon ovog i šireg podrucja.

Nekad se krivudavom ulicom izlizanog kamena, posloženog u rasteru riblje kosti, penjalo radi molitve rovinjskoj zaštitnici, a sada se rijeke prolaznika ne samo na dan izložbe dive ateljeima i galerijama, koje su zauzele nekadašnje podrume rovinjskih težaka i ribara. Jednodnevna izložba je tako samo vrhunac cjelogodišnjih obilazaka Grisije.


Podijeli: Facebook Twiter