Smjena generacija, izazov za istarske političare

Miletić, Boljunčić, Sponza (dolje) (M. MIJOŠEK)
Miletić, Boljunčić, Sponza (dolje) (M. MIJOŠEK)

Najavljena smjena generacija u istarskoj politici izaziva sve veću pozornost javnosti s obje strane Učke. Istarske birače, uoči lokalnih izbora, zanima koga će im IDS i SDP ponuditi za najvažnija mjesta u izvršnoj vlasti - jer su u te dvije stranke najočitiji "novi vjetrovi" - dok javnost na "nacionalnoj razini" intrigira pitanje tko će doći na mjesto Ivana Jakovčića, koji je posljednjih dvadesetak godina bio jedan od simbola Istre. Naravno, tu je i pitanje političke sudbine Damira Kajina, prepoznatljivog IDS-ovog saborskog zastupnika, koji je odlučio istaknuti svoju kandidaturu za mjesto župana.

Politička "smjena generacija" u Istri, o kojoj su više puta govorili i predsjednik IDS-a Jakovčić i drugi istaknutiji članovi te stranke, zapravo je dvostruki izazov. Na regionalnoj razini, mnoga će politička lica dobiti nove uloge, izaći će iz sjene svojih šefova i promovirati se kako bi zadobili povjerenje javnosti. Radi li se pak o nacionalnoj razini, istarski političari bit će još dugo "pod sjenom" Jakovčića i Kajina koji su, kako kaže politički analitičar dr. Žarko Puhovski, najprepoznatljiviji istarski politički proizvod.

Da cijela akcija nije bez rizika, potvrđuje politolog Davor Gjenero: "Promjena generacija mora se dogoditi. Tu veći rizik preuzima stranka nego građani, jer ona nudi kompletno novi tim. Međutim, Istra ima veliku prednost pred većinom drugih jedinica regionalne samouprave. Stvorena je solidna javna uprava, koja funkcionira bez obzira na izabranu izvršnu vlast."

Stručnjak za političku komunikaciju dr. Božo Skoko sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti napominje
da su promjene poželjne: "Hrvatska javnost je željna novih lica na političkoj sceni. To pokazuju brojna
istraživanja, zato stranke koje ponude nova lica i nove ideje mogu očekivati jačanje rejtinga. To se posebice odnosi na stranke s dugovječnim liderima."

"Nema dvojbe kako će promjena na čelu IDS-a, ako ona donese novo lice, koje se već dokazalo u Istri, a nije potrošeno na nacionalnoj razini, donijeti osvježenje u imidžu IDS-a", dodaje dr. Božo Skoko.

Kad se govori o nazočnosti istarskih političara u hrvatskom javnom životu, Davor Gjenero smatra da potencijal da postanu posve prepoznatljivi imaju pulski gradonačelnik Miletić i zastupnica Hrvatskih
laburista Nansi Tireli. "Pitanje je tko su nova lica i na kojoj su razini ona nova? Recimo, Boris Miletić novo je
lice na nacionalnoj razini, ali ne i na regionalnoj, jer je već dugo gradonačelnik Pule. Nansi Tireli iz
Hrvatskih laburista novo je lice na nacionalnoj razini, iako se na razini Istre nije pojavila prvi put s
laburistima", objašnjava Gjenero.

Iako je IDS svježa lica poslao i u Hrvatski sabor na prošlim parlamentarnim izborima - tamo su uz Damira Kajina Valter Boljunčić i Giovanni Sponza - oni se u prvih pola godine mandata nisu nametnuli svojim političkim porukama.

U krugovima oko IDS-a čuje se da su glavni kandidati za nova, ali iskusna lica IDS-a, uz Miletića, Oriano Otočan, Miodrag Čerina, Darko Lorencin i Tedi Chiavalon. U istarskom SDP-u, koji vodi Dino Kozlevac, očekuje se snažna promocija saborskog zastupnika Peđe Grbina, kojeg zagrebačka središnjica želi kandidirati za gradonačelnika Pule, iako nije jasno koliku podršku ima "na terenu."

Prema njegovu mišljenju, Ladonja, koja je na prošlim lokalnim izborima promovirala "nova lica" i drukčiji pristup politici, ispala je iz te priče. (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter