Smislena razvojna politika ne stanuje u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina u pulskom Gradskom vijecu, na konferenciji za novinare u utorak osvrnuo se na izvršenje proracuna Grada Pule te izvješce gradonacelnika za prvih šest mjeseci ove godine.

Smatra da je i prilikom donošenja ovogodišnjeg proracuna bilo predvidljivo da ce punjenje proracuna biti sporije od predvidenog, na što su, kako je rekao, vijecnici Ladonje upozoravali i prilikom usvajanja proracuna.

- Rak-rana pulskog proracuna nisu porezni prihodi koji su ostvareni na razini ocekivanja od 44 posto, vec posebni prihodi koji ovise o aktivnoj politici prema investitorima, a prije svega komunalni doprinos i naknada, prodaja gradevinskih zemljišta i zgrada te naknade za prikljucenje na javnu infrastrukturu.

Ostvareno je tek 23 posto komunalnog doprinosa od ionako skromno planiranih deset milijuna kuna. Kada se tome pridoda samo deset posto ostvarenja planiranih prihoda neposrednih financiranja prostornih planova od strane investitora te samo 24 posto ostvarenja od planiranih naknada za prikljucke, jasno je da smislena i aktivna razvojna politika ne stanuje u našem gradu, rekao je Nefat.

Smatra, nadalje, da je ostvarenje prihoda od državnih dotacija ocekivano u izbornoj godini, medutim istice da država ništa nije uplatila za projektnu dokumentaciju ribarske luke u uvali Zonka. Još je vece razocaranje, kaže, stiglo od "naše" Županijske uprave za ceste koja je Puli uplatila svega 2,7 posto od planiranih 2,5 milijuna kuna, usprkos tome što s podrucja Pule godišnje na ime poreza na ceste zaradi oko tri milijuna kuna.

- Iznad prosjeka je, pak, prihod od komunalne naknade, što ne cudi nakon što je ta naknada povecana za 50 posto. Polugodišnje ostvarenje ukazuje na to da ce godišnji prihod biti viši od 51 milijun kuna, što ne bi bio problem da nije planirana potrošnja od samo 41 milijuna. Ovog se trenutka ne zna na koji nacin gradska uprava ta sredstva troši nenamjenski, na što je upozorila i Državna revizija, kaže celnik pulske Ladonje.

Upozorio je i na podatak da je Odjel za komunalni sustav i imovinu u polugodišnjem podbacaju za oko 18 milijuna kuna zbog nerealiziranih priprema projekata i izvedbe, što, pak, iznosi oko 15 posto godišnjih sredstava ovog odjela.

Nakon svega navedenog, zakljucio je Nefat, Ladonja predlaže šest koraka da bi se stanje promijenilo i vec za šest mjeseci polucilo rezultate: prije svega strožu kontrolu namjenskih sredstava komunalnog sustava i sankcije prema odgovornima u slucaju nenamjenskog trošenja; novi program za poticanje poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika s naglaskom na edukaciju za kandidaturu za EU-fondove; stvaranje jedinstvene pristupne platforme za investitore s tocno odredenim godišnjim fondom nekretnina koje se stavljaju u promet te stvaranje koordinacijskog tima iz strukture zaposlenih u Gradu i njegovim trgovackim društvima radi postizanja aktivne i dvosmjerne komunikacije prema državi i Županiji jer Pula više ne smije prihvacati "mrvice".

Za kraj Ladonja predlaže uvodenje kontrole i pracenja tijeka novca iz proracuna putem "cash pollinga", koji su vec uveli drugi hrvatski gradovi, te uvodenjem nezavisne ocjene o procijenjenim vrijednostima javnih nabavki prije provedbe natjecaja.


Podijeli: Facebook Twiter