Smisao stvaranja je sreća ljudi

Svi voditelji Novigradskog proljeća (M. RIMANIĆ)
Svi voditelji Novigradskog proljeća (M. RIMANIĆ)

U novigradskoj kinodvorani prepunoj razdragane mladosti željne novih kreativnih izazova otvorena je 41. Škola stvaralaštva i 27. Novigradsko proljeće. Gotovo 350 učenika uglavnom iz osnovnih, ali i srednjih škola iz raznih krajeva Hrvatske do idućeg petka kreativno će istraživati i stvarati djela potaknuta ovogodišnjom temom - tržnicom. "Smisao stvaranja je sreća ljudi i zato podijelimo svoju sreću i postat će veća, krenut ćemo u taj posao optimistično, jer optimisti potvrđuju da čovjek nije broj u sivoj monotoniji velike mase, niti bezdušni kotačić nekog divovskog stroja. Optimisti otvaraju svoje prozore suncu i svjetlu, stoga otvorimo svoje prozore svjetlu Sunca i ne tražimo velike riječi jer dovoljna je i mala gesta", poručili su sudionicima Novigradskog proljeća, simpatični voditelji Gaia Fabris i Mateo Topić.

Glazbeno-plesna tržnica

Koliko je tema tržnice inspirativna pokazat će se tijekom ovog tjedna. U to ne treba dvojiti već samo pričekati završne izložbe i prezentacije koje će se održati u petak, 22. travnja, s početkom u 16 sati. Kao i svakog dosadašnjeg Novigradskog proljeća, i ovog se očekuje mnogo lijepih i vrijednih radova jer na tržnici je uvijek koloristično i dinamično, vedro, zabavno, živahno, prpošno, radosno, poučno, inspirativno i optimistično, kažu organizatori.

Domaćini Novigradskog proljeća, koje se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su Osnovna škola Rivarela i Talijanska osnovna škola Novigrad, na čelu s ravnateljima Davorkom Parač i Mauriziom Zennarom. Organizatori manifestacije su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje u čije je ima Miroslav Mićanović sudionicima poručio da ga i ovo Novigradsko proljeće raduje zbog njihove kreativnosti, radosti i igre koja će govoriti o našoj suvremenosti, ali vjeruje i nekoj spremnoj i dobroj budućnosti. Uvjeren je da mladi kreativci iz raznih krajeva Hrvatske svojim dolaskom u Novigrad otvaraju vrata svijeta koji se čini dalek, a uvijek je tako blizu.

Pozdrave sudionicima uputila je i Sonja Šikanić, zamjenica novigradskog gradonačelnika, a dožupanica Giuseppina Rajko koja im je zaželjela uspješan nastup, zahvalila je svima koji omogućuju ovakva druženje mladih kreativnih učenika. Prije nego je Maja Andrić otpjevala himnu Novigradskog proljeća i time službeno otvorila manifestaciju, Zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke pod umjetničkim vodstvom Doris Kovačić i Ri Dance, plesna skupina također iz Rijeke, dočarali jedinstvenu atmosferu tržnice Novigradskog proljeća. Na oduševljenje svih nazočnih uprizorili su pravi glazbeno-plesni plac, na kojem će se narednih dana predstavljati proizvodi iz raznih žanrova prostora doživljaja.

Voditelji radionica

Prije početka rada po radionicama Theodor de Canziani Jakšić duhovito je polaznicima predstavio njihove voditelje, a to su Branko Čegec u literarnoj radionici, Sonja Ivić u radionici slikovnice, Mario Kovač, Jadranka Korda Krušlin i Grozdana Lajić Horvat u scenskoj radionici, Sandra Batašić i Miran Miošić u filmskoj, Kristina Kovačević u novinarskoj na internetu, Srđan Nogić u radijskoj, Josip Krunić u videodokumentarnoj, Mirjana Žužić u skladateljskoj, Damjan Vasiljević u radionici scenske glazbe, a Doris Kovačić, koja je kao djevojčica skladala himnu Novigradskog proljeća, voditeljica je radionice pjevanja. Plesnu radionicu vodit će Irena Đurkesac, radionicu grafičkog dizajna Feodora Gubaš Štifanić, keramičku Boris Roce, kostimografsku Katarina Radošević, slikarsku Đanino Božić, slikarsko-scenografsku Theodor de Canziani Jakšić, lutkarsku Kruna Tarle te fotoradionicu Borislav Božić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter