Smiljevac (opet) pod blatom i šljunkom

Na makadamima na Smiljevcu nakon svake kiše nastaju duboki kanali
Na makadamima na Smiljevcu nakon svake kiše nastaju duboki kanali

Postavljanje infrastrukture i asfaltiranje cesta u ližnjanskom naselju Smiljevac, na cesti za Marleru, od samog je početka radova u veljači ove godine izazvalo brojna nezadovoljstva tamošnjeg stanovništva. Već se tada dalo naslutiti da će, bez obzira na postavljenu oborinsku odvodnju na novim prometnicama, tim cestama teći blatne bujice i šljunak s viših dijelova naselja koji već 20-ak godina čekaju asfalt.

Kanal za oborinsku odvodnju na rubu parkirališta pansiona Cherry Blossom za zadnjih jačih oborina nije mogao upiti toliko nanesenog materijala i blatne vode pa su dvije osobe nekoliko sati morale čistiti kanal, dvorište i parkiralište.

- Od 2002., otkad smo otvorili pansion u Ližnjanu, neasfaltirana cesta uzrokuje nam velike probleme: kad pada kiša, stvaraju se kanali, a voda i šljunak razlijevaju se po našem parkingu. Nakon obilnih kiša kanali su toliko duboki da auti ne mogu tuda voziti. Svake godine sam zbog toga na vlastiti trošak popravljao cestu, što bi izdržalo jednu sezonu.

Međutim, otkad je završena nova cesta na Smiljevcu, jedna obilnija kiša je bila dovoljna da našu prilaznu cestu potpuno uništi. Dotok vode i šljunka nikada nije bio toliki, a uopće se nije radilo o nekom jačem pljusku, rekao nam je vlasnik Franjo Milićević.

- Nadzorni inženjer iz Ceste i izvođač radova bili su na terenu i, kako su mi prenijeli, ne radi se o pogrešci u projektu, nego je po tadašnjem planu počelo asfaltiranje samo određenih prometnica u Smiljevcu. Ne bi li se nekako zaštitile okolne ceste i kuće, postavljen je tampon na rubovima asfaltiranih cesta, koji su kiše, naravno, isprale.

Neprestano radimo na tome da se riješe preostali imovinskopravni odnosi na tom području i nekakva financijska konstrukcija pa da se može krenuti s drugom i trećom fazom gradnje prometnica. Znam da su ljudi izgubili strpljenje, ali zaista nema smisla sada asfaltirati preostale ceste pa za godinu, dvije opet kopati da bi se postavila kanalizacija, rekla je načelnica Općine Ližnjan Maja Cvek. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter