Smiljanec: Otpisujemo kamate na porezni dug

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija uskoro će na Vladi predložiti zakon koji će i građanima omogućiti oprost dijela poreznog duga i reprogram otplate.

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec u Dnevniku HTV-a objasnila je da će se novi zakon o oprostu poreznog duga odnositi na građane koji su imali ili imaju obrte, a uz njih i porezne dugove: "Otpis dugova neće imati nikakve veze s dugovima građana u bankama, otpisuju se samo dugovi prema državi."

Čavlović Smiljanec rekla je kako poreznih dužnika u Hrvatskoj ima oko 400 tisuća (dakle, fizičkih osoba, ne tvrtki) koji duguju oko 13 milijardi kuna: "Najviše duguju za doprinose - više od devet milijardi kuna, a za PDV duguju oko 1,5 milijardu kuna.

Dugove ćemo pojedinačno reprogramirati - otpisat će se kamate koje su oko 18 posto godišnje, no ne možemo točno reći koliko je to ukupno. Glavnice će se reprogramirati na otplate od 30 do 60 mjeseci. Ako ne mogu vratiti glavnicu onda nam jedino preostaje mjere naplate. Mi smo u iznimno teškoj situaciji i vjerujem da će se građani ipak javiti za reprogram", rekla je ravnateljica Porezne uprave.

Zakon o otpisu i reprogramu dugova građana je završen, još mora proći Vladine koordinacije kako bi se našla na dnevnom redu sjednice Vlade. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter