Smijenjeni Ritoša na celu Zeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeci clanovi Lovackog društva Zec revoltirani su posljednjom odlukom Ureda državne uprave u Puli kojom se predsjedniku Lenjinu Rakovcu formalno oduzima pravo na vodstvo udruge. Rješenje je to na žalbu koja je uslijedila na odluku Ministarstva uprave iz 13. lipnja o prihvacanju žalbe smijenjenog predsjednika Nina Ritoše.

To znaci da komandu nad Zecom u ruke dobiva upravo Ritoša s dva mandata iza sebe, no bez placene clanarine za posljednje tri godine - on naime više nije ni njihov clan. S obzirom na to da je Ritoša o svom statusu obavijestio financijske institucije, clanovima uprave blokiran je rad upravo u jeku priprema proslave za stoti rodendan LD-a Zec krajem godine.

- Nama je de facto ukinuto upravljanje društvom i mi ga ostavljamo Uredu državne uprave u Puli koji je doveo do takve odluke, rekao je Rakovac.

"Osjecamo da nas ovo rješenje vraca u opasnost likvidacije društva i ponovnih novcanih nepotrebnih izdataka vecinske volje clanova Društva", stoji u pismu koje je upravni odbor uputio Uredu Predsjednika.

Clanovi su bili sazvali Skupštinu zbog loših meduljudskih odnosa i financijskih problema, brojnih ovrha zbog odšteta od naleta divljaci na vozila koje je Ritoša gurao u ladicu i pokušavao neuspješno riješiti skupim tužbama, a sve se vodilo van bilance, rekli su u odboru. To je na kraju dovelo do više od 800 tisuca kuna dugovanja, a procjenjivalo se da obaveze dosežu i do milijun i pol.

Skupština je na kraju smijenila Ritošu, postavila Rakovca, kojem mandat nije prizno Ureda za državnu upravu jer nije bio aktivni clan, no ponovno je izabran u lipnju 2010. Prema rijecima clanova odbora, Društvo je pod tim rukovodstvom procvalo, riješilo se obaveza, meduljudske odnose znatno popravilo, a lovište obogatilo.

Sada mogu samo sjediti skrštenih ruku ili se na najnoviju odluku žaliti u roku od 14 dana, ali to im u ovom trenutku ne pomaže puno. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter