Smijenjena ravnateljica doma u Motovunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravstva razriješilo je dužnosti ravnateljicu Doma za psihicki bolesne osobe u Motovunu Milenu Hrvatin zbog, kako nam je neslužbeno potvrdeno, "grubog zanemarivanja njenih obveza, kršenja propisa i opcih akata doma". Smjena se dogodila nakon 27 godina rada, odnosno godinu i sedam mjeseci prije isteka mandata.

Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja imenovana je Željka Maglica koja ce uskoro raspisati natjecaj za izbor ravnatelja. Maglica ne želi objasniti razloge razrješenja Milene Hrvatin, koja takoder nije bila spremna razgovarati o ovoj situaciji.

- Sada sam kod lijecnika na hitnom pregledu. Ne želim ništa komentirati. Javnosti cu se uskoro obratiti konferencijom za novinare, kaže Hrvatin.



Kaznene prijave

S obzirom na to da trenutno nitko ne želi detaljno pojasniti razloge neocekivanog razrješenja, može se samo nagadati zbog cega je Maglica po kratkom postupku imenovana privremenom nasljednicom.

Podsjetimo, prije dva mjeseca pisali smo o medicinskoj sestri iz Doma za psihicki bolesne odrasle osobe u Motovunu Rijecanki Dijani Ararankovic koja je Opcinskom državnom odvjetništvu u Pazinu podnijela cetiri kaznene prijave protiv odredenih osoba u domu za koje smatra da su pogrešnim lijecenjem i ignoriranjem zdravstvenih problema dvojice korisnika direktno utjecali na njihovu smrt. Ararankovic tvrdi da su umrli zbog nedovoljne lijecnicke pažnje i zakidanja prava na zdravstvenu zaštitu.

No, s druge strane, u domu tvrde da je razlog za ovakvu odluku ministarstva velika vrijednost nekretnina kojima dom raspolaže, a o cemu su u utorak uputili medijima priopcenje. U tekstu koji potpisuje glasnogovornica Leonela Kodelja navodi se da je "izvor nezakonitih postupaka" u cinjenici da je stara zgrada doma u Motovunu procijenjena na sedam milijuna kuna te da je u tom sklopu i novoizgradeni objekt doma u Brkacu površine 4.150 metara cetvornih, koji se proteže na okucnici površine 16 tisuca metara cetvornih, i to u neposrednoj blizini buducih golf terena.



Upravo je ministarstvo, piše Kodelja, pokušalo osporiti upis prava vlasništva starog doma u Motovunu bez ikakve zakonske osnove, o cemu je pokušalo voditi i postupak brisanja putem nadležnog Opcinskog državnog odvjetništva.

"Sve ove cinjenice te žurna i pravno sporna smjena ravnateljice cine vjerojatnim glasine koje govore o pokušaju prenamjene ili privatizacije novog doma na hrvatski nacin", piše Kodelja.

Odluku citali pred radnicima

Odluku o smjeni inspektori socijalne skrbi Ministarstva zdravstva 21. studenog procitali su pred okupljenim radnicima koji su, kako piše u priopcenju, vijest primili u šoku i nevjerici.

"Da je ovo uistinu presedan i sumrak hrvatske pravne države, potvrduje i cinjenica da se obrazloženje odluke ministra, pored ostalog, temelji na osnovama koje su bile predmet spora na Opcinskom i Prekršajnom sudu, a obje su pravne stvari riješene u korist doma", piše u priopcenju.

Ararankovic pak ovakav potez Ministarstva vidi kao pobjedu. "Srecom je ravnateljica Hrvatin razriješena i sada se nadam da je ovo kraj trogodišnjeg horora. Dulje vrijeme, kao i bivša socijalna radnica Monika Presenti, obavještavala sam Ministarstvo zdravstva o nepravilnostima u domu. Ministarstvo zdravstva konacno je odradilo posao", kazala nam je u utorak Ararankovic. (Robert FRANK/Novi list i Mirjan RIMANIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter