Smijenjen Vladimir Faber

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko jucer je priopcio Vladimiru Faberu, ravnatelju policije i svom dugogodišnjem bliskom prijatelju, da ga smjenjuje sa spomenute funkcije.

- Ministar mi je samo usmeno kazao da sam smijenjen, a o razlozima možete pitati premijera Sanadera. Što se mene tice, savjest mi je mirna jer sam duboko uvjeren da sam ovaj posao radio dobro, pošteno i striktno po zakonu. Mogu samo nagadati o razlozima smjene, ali zasad, ponavljam, ne mogu ništa komentirati. Kad u petak, nakon sjednice Vlade, cujem obrazloženje, moci cu reci što mislim o svemu, izjavio je sinoc Faber.

Ministar Karamarko kasno sinoc je izjavio da Faber još uvijek nije smijenjen, da je sjednica Vlade zakazana za petak i da ce svi skupa biti puno pametniji danas.
- Mogu samo reci da razlozi moguce Faberove smjene nisu oni o kojima se odmah pocelo špekulirati. Bolje je da se još malo strpite i da sacekate, porucio je ministar policije.

Inace, nitko od najviših dužnosnika Vlade i HDZ-a, osim samog premijera Ive Sanadera do kojeg nismo uspjeli doci, sinoc nije znao za Faberov nedobrovoljni odlazak s mjesta ravnatelja policije. Neki od njih cak su tvrdili da o tome nema govora i da je rijec o neistini. Kad je rijec o nagadanjima vezanima uz smjenu šefa policije, koja su se brzo proširila politicko-novinarskim krugovima, spominje se nekoliko verzija: od HDZ-u neugodne istrage o aferi "Kamioni", preko zakonite policijske indolentnosti u pogledu prošlotjednih seljackih prosvjeda, do navodnih razlicitih istina koje je, razlicitim stranama, pružao oko slucaja osjecke maloljetnicke prostitucije.

Pravi motivi ove iznenadne kadrovske odluke, u koju su - po svemu sudeci - upuceni samo Sanader i Karamarko, trebali bi biti poznati u petak, no s obzirom na neocekivanost i tajnovitost kojom je obavijena Faberova smjena, lako je moguce da ce do otkrivanja stvarnih razloga proci i puno više vremena.


Podijeli: Facebook Twiter