Smijenjen moćni šef istanbulske policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moćni šef istanbulske policije smijenjen je u četvrtak jer je sudjelovao u protukorupcijskoj akciji koja je gađala u srce turske vladajuće elite i prijetila ugledu premijera Tayyipa Erdogana i kod kuće i u inozemstvu.

Huseyin Capkin dosad je najviši policijski časnik smijenjen pošto je u srijedu smijenjen cijeli niz policijskih dužnosnika jer je Erdogan rekao kako je riječ o "prljavoj operaciji" kojom se želi okaljati vlada.

Prethodni su pritvoreni deseci ljudi, među kojima i sinovi trojice ministara i nekih uglednih poslovnih ljudi bliskih Erdoganu.

"Kao što nam je prirodno bilo doći, tako nam je prirodno i otići", rekao je Capkin na turskoj televiziji. "Pokušali smo lojalno služiti državi i naciji". Capkin je premješten na niže mjesto u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Promatrači ove događaje smatraju pokazateljem Erdoganove borbe za moć s islamistom koji živi u Sjedinjenim Državama, a utjecajan je u policiji i pravosuđu. Turski utjecaj na Bliskome istoku i u Africi počiva na trima temeljima: na turskoj diplomaciji, turskoj trgovini, ponajviše u građevini, te na radu američkog islamista Fetullaha Gulena koji je osnovao mrežu privatnih škola u Europi, Aziji i Americi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter