Smijenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Dragan Đilas (arhiva GI)
Dragan Đilas (arhiva GI)

Skupština Beograda u utorak je tajnim glasovanjem smijenila gradonačelnika Dragana Đilasa, inače predsjednika Demokratske stranke (DS), najveće oporbene stranke u Srbiji.

Za Đilasovu smjenu glasovalo je 60 zastupnika, nitko nije bio protiv, a preostali vijećnici nisu glasovali. Zahtjev za smjenu u ponedjeljak su službeno predali zastupnici naprednjaka (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), a kako su ranije potvrdili, za smjenu su većinu glasova osigurali zastupnici SNS-a vicepremijera Aleksandra Vučića, socijalisti (SPS) premijera Ivice Dačića i njihovi koalicijski parneri - Jedinstvena Srbija (JS) i stranka umirovljenika PUPS te oporbeni DSS Vojislava Koštunice.

Đilas je ranije danas ocijenio da njegova smjena nema veze s postignutim rezultatima gradske vlasti, već da je na sceni politički odgovor koji pokazuje da zemlja "polako klizi u diktaturu i jednostranački sustav".

Najavio je da će se, kad budu raspisani izbori, ponovno kandidirati. Đilas je nakon višesatne rasprave i smjene istaknuo da su na današnji dan prije 13 godina održani izbori na kojima je "demokratska Srbija pobijedila onu koju su predstavljali Slobodan MIlošević, Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić" i dodao: "Na današnji dan mijenjate izbornu volju građana i smjenjujete me s mjesta gradonačelnika".

Među obrazloženjima za smjenu Đilasovi protivnici ustvrdili su da on "više nema povjerenje Beograđana" te da su dugovi grada veći nego što se službeno tvrdi. Đilasu su zamjerili što se zauzima za projekt beogradskog metroa, što je ustrajao na gradnji skupog mosta preko Save na Adi Ciganliji, na preuređenju Bulevara kralja Aleksandra te da "u Beogradu vladaju ekipe, a ne institucije".

Naprednjaci su, među ostalim, istaknuli da je "ugrožen razvoj grada i njegovo svakodnevno funkcioniranje", a od Đilasa su zatražili da "objasni kako je stvorio tvrtku" Direct media, koju je dan prije smjene prodao jednom bugarskom biznismenu.

Izglasano nepovjerenje gradonačelniku Beograda istodobno znači i pad gradske vlade, a za izbor novog gradonačelnika aktualni saziv Skupštine ima 30 dana.

Ako u tom roku ne bude sazvana nova sjednica gradskog parlamenta i izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava koju imenuje vlada Srbije, odnosno privremeno vijeće od pet članova koje upravlja Gradom. To vijeće obnašat će funkciju gradonačelnika dva mjeseca, nakon čega se raspisuju izbori. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter