Smijenjen državni tajnik Ivo Bacic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je donijela uredbu kojom ce se obavljati nadzor ne samo nad postupcima javne nabave koji su u tijeku, vec i onima koji su zakljuceni i to s rokom zastare od dvije godine. Kako je pojasnila Tamara Obradovic-Mazal, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, ovo proširenje nadzora ima preventivni cilj, ali njime se dobiva i veca kontrola nad završenim postupcima javne nabave.

Nadzor ce se provoditi na zahtjev poduzeca, državnih tijela, anonimne predstavke, objavljenih clanaka i drugih informacija u medijima, ili pak pretraživanja elektronickog oglasnika javne nabave u Narodnim novinama. Na zahtjev Državnog odvjetništva »i redarstvenih vlasti«, nadzor ce se moci obaviti i nakon isteka dvije godine od završetka postupka javne nabave.

Ova uredba uslijedila je nakon "afere kamioni«, a na zatvorenoj dijelu sjednice u ponedjeljak je Vlada smijenila državnog tajnika Ivu Bacica, pomocnika bivšeg ministra obrane Berislava Roncevica. Zbog »afere kamioni« protiv obojice je podignuta kaznena prijava, a u Vladi neslužbeno isticu kako su te kaznene prijave pokazatelj da Vlada »ne pritišce institucije«. Bacic je bio Roncevicev najbliži suradnik u vrijeme ministrovanja u MORH-u. O njihovoj povezanosti najbolje govori cinjenica da je nakon promjene ministarske fotelje, Roncevic sa sobom u Ministarstvo unutrašnjih poslova poveo i Bacica, koji je do ponedjeljka obnašao funkciju državnog tajnika za materijalno-tehnicke poslove.


Podijeli: Facebook Twiter