Smijenili 60 državnih tajnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zadnjoj sjednici Vlade Jadranke Kosor održanoj u petak, dobar dio državnih tajnika, gotovo svi od njih preko 60 je, kako neslužbeno saznajemo, razriješen dužnosti i to na osobni zahtjev. Odluka o razrješenju nije objavljena na službenim stranicama Vlade, vec ce, kako se saznaje, biti objavljena u Narodnim novinama.

Državni tajnici razriješeni su, makar se s velikom sigurnošcu zna kako nova Vlada Zorana Milanovica kani funkciju državnog tajnika ionako ukinuti. Ceka se samo cetvrtak kada Sabor donosi novi Zakon o Vladi u kojoj ce umjesto državnih tajnika biti zamjenici ministara.

Zašto je "stara" Vlada zadnji tren razriješila državne tajnike, kad ih vec za koji dan ionako nece biti, nije jasno Arsenu Bauku, vjerojatno buducem ministru Uprave u Vladi Zorana Milanovica.

- Nadam se samo da se ne radi o svjesnom širenju straha i paranoje medu tim ljudima. Vrlo mi je cudno da su svi spontano, odjedanput poslali zahtjev. Ocito ih je netko potaknuo, da ne kažem, organizirao - kazao nam je Bauk.

Do bilo kakvog službenog pojašnjenja nismo uspjeli doci. Neslužbenih verzija "pravih" razloga za traženje razrješenja je više. Razriješeni su tako oni koji odlaze u Sabor, odnosno oni koji u cetvrtak moraju biti na konstituirajucoj sjednici. Razriješeni su i oni koji se vracaju na svoja stara radna mjesta i to žele uciniti vec u sijecnju. Ima, navodno, podosta onih koji su tražili da ih se razriješi, jer su najavljeno ukidanje državnih tajnika od strane nove Vlade, a bez da ih se prije razriješi te im se da prilika za primopredaju dužnosti, shvatili ponajprije kao cin kojim ih se želi poniziti.

No, kao razlog spominje se i strah državnih tajnika da ce, ako ih se ukine bez da su razriješeni, izgubiti pravo koje im pripada po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, a prema kojem nakon smjene šest mjeseci primaju punu placu, a iducih šest mjeseci polovicu place. Bauk istice kako o ukidanju bilo kakvih prava što ih kao državni dužnosnici imaju, nitko nije razmišljao. (S. PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter