Smijemo zabraniti parkiranje na svojoj okucnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo nedavno pisali o znaku zabrane parkiranja i zaustavljanja na javnoj površini, postavljenom pored zgrada na adresi Stankoviceva 39 i 41, a o cemu nas je e-mailom obavijestio jedan od stanara te ulice, nakon cega je znak i uklonjen na intervenciju komunalnih redara, u našu se redakciju javila predstavnica stanara Stankoviceve 39 Sonja Ceman koja nam je ispricala pozadinu price.

"U našoj zgradi na adresi Stankoviceva 39 ima devet suvlasnika, odnosno osam stanova je u privatnom vlasništvu i jedan je gradski stan. Mi imamo i ukupno osam automobila u vlasništvu koja tu i parkiramo. No, problemi su poceli kada je jedan mladi stanar iz zgrade u Stankovicevoj 30 poceo ovdje parkirati. Istina je da oni nemaju okucnice, ali je zato za njih osiguran parking s druge strane zgrade.

Medutim, na naše proteste nisu se obazirali te je cijela situacija i eskalirala tijekom ljeta kada je bila nužna i intervencija policije. Tada nam je policajac savjetovao da postavimo znak zabrane parkiranja i da tako imamo temelj ili za pozivanje policije koja ce takve vozace kažnjavati ili, pak, za zvanje pauka da bi ta vozila izmjestio.

Naime, mi vec nekoliko mjeseci posjedujemo rješenje o vlasništvu naše zgrade nad tim dijelom definiranim kao nužna okucnica", ispricala nam je gotovo u dahu predstavnica stanara Sonja Ceman.

Dodala je da su ipak mislili kako ce prevladati razum i kako ce cijeli nesporazum s mladim susjedom riješiti uz pomoc i podršku njegovih roditelja, ali nisu. Tada se, kaže, odlucila i obišla svakog suvlasnika posebno tražeci od njih mišljenje jesu li za postavljanje znaka ili nisu.

"Svi su jednoglasno bili za. Tada smo otišli i do suvlasnika u zgradi do naše na adresi Stankoviceva 41 s kojima dijelimo tu okucnicu, odnosno formalno nas razdvaja put koji vodi prema stražnjim garažama, ali i oni koriste to dvorište za parkiranje. Stoga smo se i s njima dogovorili da cemo postaviti taj znak zabrane parkiranja.

Kada su došli djelatnici firme Signalizacija koji su nam izradili znak, rekla sam im gdje da postave znak, pored jednog bora, ali su oni inzistirali da ga stave tamo gdje su ga u konacnici i postavili jer su rekli da ce se bolje vidjeti, a da bi bor trebalo malo odrezati. I tako su postavili znak na vidljivo mjesto. No, vec nakon dva dana vi ste dobili pritužbu, ja vjerujem upravo tih stanara s broja 30, i tada je došao komunalni redar.

Iako smo mu pokušali objasniti situaciju i uputili ga na Castrum koji je naš upravitelj, nije nas saslušao tvrdeci da znak treba ukloniti jer je na javnoj površini. To je bila istina, jer je znak postavljen na mjesto koje je odgovaralo preglednosti, a ne na našoj okucnici te je Castrum uklonio znak. Dakle, nije ga uklonio komunalni redar, nego naš upravitelj zgrade.

Dogovor je da cemo sada ispuniti sve preduvjete, odnosno dopisat cemo da se zabrana ne odnosi niti na stanare s broja 41 i postavit cemo ga bliže, odnosno na našoj okucnici i malo okresati bor", rekla nam je Ceman.

Bit ce to pravna osnova za intervenciju policije, kaže, koja je dosad dolazila zbog remecenja javnog reda i mira, a sada ce moci i pisati kazne.

"To je naše vlasništvo. Mi imamo valjano rješenje, dok zgrada na broju 41 još ceka rješenje od Grada Pule jer su zahtjev predali. No, zajednicki se trudimo održavati okucnicu urednom, nasuli smo i pijesak, uzeli kredit za uredenje zgrade i ljudi se moraju nauciti da je okucnica vlasništvo svih suvlasnika zgrade i da se moraju shodno tome i ponašati.

Zanimljivo je da je 15 metara dalje još jedan takav znak zabrane parkiranja koji se nalazi na javnoj površini, ali on ocito nikome ne smeta", ustvrdila je Ceman.


Podijeli: Facebook Twiter