Smijeh za kraj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je od premijere omnibusa Porecke legende prošlo tocno godinu dana, na sinocnoj reprizi cetiri igrokaza koji na zanimljiv i duhovit nacin pripovijedaju zgode i nezgode stvarnih poreckih plemica iz 17. i 18. stoljeca naci slobodno mjesto na bilo kojoj od lokacija gdje su se odvijale predstave bilo je pravo umijece.

Iskreni smijeh i glasni aplauzi najbolja su nagrada poreckim glumcima, zapravo clanovima Društva prijatelja Giostre, amaterima i volonterima koji su osim kroz dramolete tijekom proteklih tjedan dana na razne nacine duh baroka unijeli na gradske ulice i na spontan i ležeran nacin naucili ne-Giostrante i turiste poneki detalj o povijesti grada.

Price Poreckih legendi napisala je dramaturginja Marijana Nola, a za festival režirala renomirana redateljica Nina Kleflin. Iako se glumacki postav ponešto promijenio u odnosu na premijeru, novi glumci nisu iznevjerili publiku koja je oduševljeno prihvatila izvrsnu glumu svojih sugradana. Pokazali su se glumcima koji ozbiljno shvacaju svoje uloge, iznenadili su elanom, voljom i ogromnim trudom kojim su pristupili uvježbavanju, te oduševili sigurnošcu u nastupima. Osim toga, neki od glumaca su sami izradili cak i neke od rekvizita i kulisa.



Ideja o kazališnoj predstavi potekla je iz Zavicajnog muzeja Poreštine te vješto oživjela i otkrila povijesne cinjenice i price povezane uz plemicke obitelji Sincich, Becich, Pavano, Corsini, te druge poznate i manje poznate gradane koji su ostavili trag u požutjelim arhivskim zapisima.

Svaka prica pomno razradenog sadržaja oslanja se na uzore iz svjetske literature, "Skup iz Poreca" inspiraciju vuce iz djela Plautai Molierea, "Krcmarica Vincenza" u Goldonijevoj Mirandolini, "Don Giacomo u Sant' Uffiziju" u Boccacciovom Decameronu i "Cavaliere Istriano" u grckim mitovima i legendama u kojima se ispreplicu san i stvarnost. Zasigurno treba istaknuti glavne glumce u predstavama - Azeglia Picca, Sheri Sabor, Gorana Prodana i Davida Radolovica, ali i sve glumce u sporednim ulogama, svi su zaslužili pohvale za odlicna ostvarenja.

Ovime je spušten zastor nad cetvrtim izdanjem poreckog povijesnog festivala Giostre.


Podijeli: Facebook Twiter