Smeta im buka s dječjeg igrališta i prejaka rasvjeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća jedna od tema bio je novoobnovljeni Trg kralja Tomislava. Tako je vijećnik Danijel Ferić nadležnom pročelniku Giordanu Škufliću na aktualnom satu sjednice prenio žalbe pojedinih stanara novouređenog Trga kralja Tomislava, za kojeg je i sam kazao da izgleda reprezentativno, na buku s dječjeg igrališta i prejaku rasvjetu,.

Mladi ljeti duže vani

Škuflić je odgovorio da je bučnije bilo u ljetnim mjesecima, što je i za očekivati budući da su građani, a posebno mladi, bili vani duže u noć. Navodeći da su tada pojačali ophodnje komunalnih i prometnih redara, pa je jedan od prometnih redara čak i napadnut dok je radio svoj posao, naveo je Škuflić, istaknuvši kako su na dječjem igralištu postavili tabele s upozorenjima. Kazao je i da većina problema ipak prolazi iz "kućnog odgoja pojedinaca".

Inače, kako neslužbeno saznajemo, gradska uprava zaprimila je prigovore, učestale, od samo jednog stanara Trga kralja Tomislava, kako za buku tako i rasvjetu.

Upravo što se tiče rasvjete, Škuflić je naveo da su na trgu već smanjili intenzitet rasvjete u noćnim satima, odnosno nakon 23 sata, no kako će se to još pokušati modificirati. Na kraju je predložio sastanak u mjesnom odboru sa stanarima, kako bi se problemi pokušali zajednički riješiti.

Inače, kada govorimo o novom trgu, pojedinci su nedavno imali primjedbe i na "zahrđale" nosače za bicikle. No kako doznajemo, nije riječ o klasičnoj koroziji materijala, odnosno o zahrđalim nosačima, jer su oni napravljeni od Cor-Ten čelika koji je otporan na atmosfersku koroziju i karakteristične je boje.

Nije hrđa nego Cor-Ten

- Pri dodiru s vremenskim utjecajima ovaj materijal stvara čvrsti sloj patine koji elemente štiti od daljnje korozije. Uz zanimljiv izgled, Cor-Ten je koristan, posebno u okruženju gdje su atmosferski uvjeti, koji pogoduju stvaranju korozije, izraženiji. Cor-Ten čelik koristi se u arhitektonskoj primjeni bez potrebe za dodatnom površinskom obradom. Korištenje čelika otpornog na vremenske uvjete eliminira potrebu za površinskom obradom tijekom vremena te tako umanjuje opterećenje i utjecaj na okoliš i troškove kroz životni ciklus proizvoda, vele u svom odgovoru iz Grada Pule. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter