Smeta ako vam se pomokrim pod prozorom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cura me, tu pod prozorom ispod terase, bez pardona neku vecer pitala: 'Šta bi vam smetalo ako tu pišam?' Ne mogavši se odmah pribrati, odgovorila sam nijecno te dodala da bi mi vjerojatno samo smrdjelo", ispricala nam je stanarka u zgradi na Katurama na adresi Istarska 8. Pozvala nas je jer više - baš kao ni, kako veli, svi njeni susjedi - ne može trpjeti obavljanje male, ali i velike nužde (!) mladahne ekipe koja se okuplja na klupicama uz obližnje košarkaško igralište. Zapišana fasada i nesnosan smrad koji im se širi stanovima - to je njihova svakodnevica.

Susjed je, prica nam sugovornica, ne želeci da je imenujemo, imao slicnu (ne)zgodu. Vidjevši cure od 14-15 godina kako mu uriniraju pred nosom, zabezeknut, pitao ih je: "Što to radite?", a ove su mu mrtve-hladne uzvratile: "Pa pišamo!". Takva konverzacija, cini se, potpuno razoružava stanare. Izostanak srama potvrduje i prica susjede o tome da se mladi ne ustrucavaju ni poseksati, eto tu dolje na zidicu! Ocito je prošlo vrijeme serenada pod prozorom!

"Uvijek sam za omladinu. Nisam rodena s 50 godina, znam kakvi smo mi bili. Draže mi je da su tu, kad vec nemaju gdje, negoli po kaficima, makar ovdje više popiju jer je bira u kiosku jeftinija. Ali, prešli su, brate, svaku mjeru! Dodu odasvud, njih od 20 do 40 s dvije gajbe piva, partijaju, no ne budimo se zbog buke kada je u granicama. Na to smo vec oglušili, ljeto je, razumijemo. No, dignuli smo se doslovce zbog pišanja i sranja! Ma, nudila sam i da dodu u moj WC. Neki dan sam zvala cistacicu iz kvarta, želudac mi se dizao, nisam mogla ocisti necije 'djelo'. Nekad smo se navecer sastajali pred zgradom, sada sve rjede", kaže bespomocna stanarka, pokazujuci šiblje kojim prijece prilaz pod terase.

Jasno joj je, reci ce, da se mladi moraju negdje olakšati "ma ne pod balkonom ili u cvjetnjaku pred ulazom". Cudi je što njezin gusto naseljeni kvart nema nijedan javni zahod, tim više što, kako rece, klupicama uz igralište gravitiraju i stari i mladi, a i pivopije kod susjednog kioska "oznacuju" okoliš. Gradski komunalni redar, prenosi nam, savjetovao je da stanari pošalju dopis te da ce dogodine u proracunu osigurati novac za dva toaleta uz obližnje jaslice.

"Izgleda da su iz Grada obavijestili i policiju, došli su odmah, svaka cast, no to je kratkog daha. Znaju klinci kada se treba primiriti, nisu glupi", nastavlja ona dok se, dolje pred ulazom, mlado društvo oko 22 sata vec castilo pivom i sokovima.

Dva su decka priznala da cure mokre pod prozorima te da je jedna doista pitala za dopuštenje. Muškarci, kažu, svoje obave u grmlju "jer im je dugo za otici doma".

"Neka nam daju neku prostoriju, nemamo gdje. Kad smo ih išli tražiti u Grad - jer ipak su Kature najveci kvart - smijali su nam se. Ranije smo bili kod jaslica, sad su ih ogradili, pa kad kiši, idemo u haustore zgrada. Slažem se da stanarima smetaju takve stvari, ali trebali bi s nama pricati otvoreno", ispricao nam je mladac.

"Previše je tu stanara kojima sve smeta. Nepodopštine je radila neka cura iz starog grada, nje tu više nema, a mi idemo iza grmova. Znam da je pitala može li to obaviti pod prozorom pa je izbila svada", ispricala nam je jedna 15-godišnjakinja. Pitali smo bi li joj smetalo da se to njoj dogada pod prozorom. Odgovorila je potvrdno.


Podijeli: Facebook Twiter