Smece u potoku umjesto na odlagalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradski komunalac Park vec godinama organizirano odvozi smece iz doslovce svakog domacinstva, iz svih sela iz zaseoka smještenih na oko 170 cetvornih kilometara buzetskog podrucja, pa ipak još uvijek ima onih kojima je jednostavnije otpad odložiti na padinama vodotoka nadomak kuce, kao što je to slucaj s omanjim divljim deponijem nedaleko od napuštenog sela Podbreg.

No, u konacnici, to ispada daleko kompliciranije, a ceh sanacije takvih odlagališta placamo svi.

Buzet se može pohvaliti ne samo dobro organiziranim odvozom smeca, vec i brojnim ekološkim akcijama, kao i zelenim te reciklažnim otocima za odvojeno prikupljanje otpada postavljenim na pedesetak lokacija koje se kontinuirano šire.



"U reciklažnom dvorištu u sklopu gradskog odlagališta komunalnog otpada Griža gradani mogu svaki dan osim nedjelje besplatno odlagati glomazni komunalni otpad. Park u suradnji s mjesnim odborima najmanje jednom godišnje organizira i besplatnu akciju prikupljanja glomaznog otpada po terenu pa ipak se, nažalost, tu i tamo, daleko manje nego prijašnjih godina, pojavi neki novi divlji deponij", kaže direktorica Parka Ervina Kisicek.

Zakon o otpadu nalaže da cijena usluge gospodarenja komunalnim otpadom mora sadržavati i dio namijenjen uklanjanju otpada koji je nepoznata osoba odložila u okoliš pa je ocito da ce sanacija divljeg deponija nadomak Podbrega s manjom kolicinom gradevinskog otpada, guma i bijele tehnike, teretiti poslovanje Parka.

"Poznati pocinitelji sami snose troškove sanacije divljeg deponija, no s obzirom na to da su oni u pravilu nepoznati, a uz tipicno ponašanje šutljive vecine koja ne reagira na takve neodgovorne poteze, ceh u konacnici placamo svi", kaže Kisicek.


Podijeli: Facebook Twiter