Smeće: Puli nove kante vrijedne milijun kuna

Prvi eko-boksovi postavljeni su nasuprot Stande u Šijani (D. MEMEDOVIĆ)
Prvi eko-boksovi postavljeni su nasuprot Stande u Šijani (D. MEMEDOVIĆ)

Do kraja godine, kada u probni rad kreće novi županijski Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, građani bi već itekako trebali imati uhodanu naviku odvajanja otpada koji proizvode kod kuće.

Plastika, papir, ostaci hrane, staklo, baterije, lijekovi kojima je prošao rok trajanja, karton, sve se to treba sortirati i baciti u za to predviđenu kantu. To nalaže i Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji je na snazi već gotovo godinu dana, no lokalna komunalna poduzeća još nemaju točne predloške kako da na terenu poštuju zakon, a građani i dalje ispred svojih kuća i stanova u dovoljnoj mjeri nemaju osigurane kante za odvojeni otpad.

Iako se u više navrata spominjalo da je prvi srpnja rok do kada lokalne zajednice moraju nabaviti kontejnere i kante za odvojeno prikupljanje otpada, ispalo je da su novinari krivo shvatili pa je po zadnjim najavama Ministarstva zaštite okoliša taj rok siječanj 2015. godine.

Zanimalo nas je kako se za to priprema najveće istarsko komunalno poduzeće, pulska Herculanea, i koje sve promjene mogu očekivati Puljani, jer ne bude li se otpad izdvajao već na kućnom pragu, a znamo da oko dvije trećine kućnog otpada možemo odvojiti i ponovno iskoristiti, pitanje je ima li uopće smisla gradnja centralnog odlagališta Kaštijun.

Direktor Herculanee Igor Stari pojašnjava da je u Puli još 2008. godine počela izgradnja integriranog sustava gospodarenja otpadom te je uspostavljena i osnovna infrastruktura.

- Postavljena je mreža zelenih otoka, a do danas imamo mrežu od 130 zelenih otoka odnosno 390 spremnika za selektivni otpad koji su proporcionalno raspoređeni u svim mjesnim odborima. Mreža će se i dalje nadopunjavati tako da će svaka stambena zgrada, ili više njih, imati zajednički eko-boks za odlaganje selektivnog otpada i miješanog komunalnog otpada. U taj boks stanovnici zgrade će kontrolirano odlagati otpad u svoje spremnike jer će se oni nalaziti pod ključem, veli Stari.

Naglasio je da se Herculanea javila na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu sedam tisuća novih kanti u vrijednosti od milijun kuna. Očekuje se da bi one mogle stići negdje u rujnu, a njihovu će nabavu u iznosu od 40 posto sufinancirati Fond, dok 60 posto sredstava daje pulski komunalac. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter