Smece izbacili na obronke Ucke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško je razumjeti ljude koji bacaju smece u prirodu, a kontejner za skupljanje otpada im je gotovo u dvorištu, jada se Franko Baxa, nacelnik Opcine Lupoglav, komentirajuci vandalski cin nedaleko od Bresta pod Uckom. Jucer je obaviješten da je netko bacio smece uz šumski put i planinarsku stazu koja od Lupoglava preko Bresta vodi prema Ucki.

Postoje indicije koje ukazuju na pocinitelje, a Opcina ce, kaže Baxa, slucaj prijaviti Inspekciji zaštite okoliša i od nje zatražiti poduzimanje sankcija protiv nesavjesnih gradana. Umjesto u kontejner, koji se nalazi u selu, dvije osobe iz Bresta pod Uckom, koliko je zasad poznato, odlucile su smece baciti uz samu planinarsku stazu.

- Ne mogu shvatiti ovakav postupak, kaže Baxa. Buduci da se ovaj dio opcine Lupoglav nalazi na podrucju Parka prirode Ucka, nacelnik je o ovom incidentu obavijestio i njegove djelatnike, ali oni zbog zauzetosti nisu mogli doci na ocevid. Zato je i od Parka prirode zatražio da protiv pocinitelja poduzmu sve potrebne mjere koje su u njihovoj nadležnosti.

Opcina Lupoglav ima organiziran odvoz smeca u svakom vecem selu i stalne kontejnere za skupljanje krupnog otpada, koji se po potrebi i pozivu mještana prazne. Uz to, ako nekome treba odvoz vece kolicine otpada, uvijek se može obratiti opcinskoj upravi, koja ce dogovoriti kontejner i odvoz smeca.

Buduci da lupoglavskim krajem vode brojne planinarske staze prema Koritima, Planiku i Poklonu, Opcina nastoji cijeli prostor održati cistim kako bi planinari mogli uživati u ljepoti kojom je priroda obdarila ovaj kraj.

Nacelnik poziva sugradane da ustraju u ocuvanju cistog okoliša, a pocinitelje ovog nedjela da više ne bacaju smece u prirodu, vec u poluprazan kontejner u Brestu pod Uckom. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter