Smece iz Napulja završit ce u Trstu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio smeca koje mjesecima leži na napuljskim cestama i trgovima mogao bi stici do Trsta i regije Friuli-Venezia Giulia jer je vlada u Rimu odlucila da dio tereta rješavanja napuljskog slucaja moraju preuzeti sve talijanske regije.

U tom slucaju spalionica u predgradu Trsta mogla bi u prva tri mjeseca iduce godine preuzeti oko deset tisuca tona smeca dok bi u cijeloj nama susjednoj regiji stiglo oko 54.000 tona smeca. Gradonacelnik Trsta Roberto Dipiazza izjavio je da je spreman preuzeti dio tereta, no regionalna vlada Sjeverna liga, koja je koalicijski partner, protivi se toj nakani.

Sjevernjaci tvrde da nece ni u kojem slucaju popustiti, da su spremni upriliciti ulicne prosvjede i podsjecaju da je prilikom ispitivanja javnog mnijenja u regiji cak 87 posto ispitanika izjavilo da nece napuljsko smece u svom dvorištu.

Predsjednik regije Friuli-Venezia Giulia Renzo Tondo, clan Berlusconijeve stranke, nalazi se u nezavidnom položaju izmedu odluke Rima i opozicije Sjeverne lige, a sve bi moglo prerasti u politicku krizu s težim i nepredvidivim posljedicama.


Podijeli: Facebook Twiter