Smeće i opasan otpad nadomak kuća u Marčani

Parcela na kojoj se odlaže krupni otpad u Marčani (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Parcela na kojoj se odlaže krupni otpad u Marčani (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Na cesti iz Marčane prema Dugoj Uvali, nakon zadnje kuće s desne strane, nalazi se ogromna parcela na kojoj se već godinama odlaže krupni otpad.

Postavljena baja uvijek je pretrpana, pa mještani i prolaznici često odlažu raznovrstan otpad po cijeloj zemljanoj površini. U našu su redakciju često stizale dojave građana koji su upozoravali na ovo divlje odlagalište otpada bojeći se za svoje zdravlje, budući da se tamo odlaže i opasan otpad poput azbestnih ploča. Zbog komunalnog otpada često se do obližnjih kuća širi nesnosan smrad.

O ovom je ruglu u okružju zelenila pisala i udruga Zelena Istra u zadnjem broju svog glasila, svrstavajući ga na top listu pet najgorih odlagališta koje su u svom dugogodišnjem iskustvu vidjeli.

Međutim, iako se tako čini, ne radi se o divljem odlagalištu, barem ne za općinske čelnike. Pročelnik Zlatko Cetina kaže da je ovaj prostor predviđen za privremeno odlaganje krupnog otpada, zbog čega je na tom mjestu stalno postavljena baja koja se redovito prazni, ali i još brže puni.

- Ljudi odlažu svakakav krupni otpad uokolo baje, a djelatnici komunalnog poduzeća Mandalena redovito otpad skupljaju kamionom i odvoze na za to predviđena mjesta u Pulu. Naravno, to nije reciklažno dvorište kakvo bi trebalo biti jer nije ograđeno niti imamo čuvara i radno vrijeme. Nije lijepo vidjeti tako razbacane stvari na jednom mjestu, ali opet je pozitivno to što se sav otpad odlaže na jednom mjestu umjesto da se stvara mnoštvo divljih odlagališta u prirodi, pogotovo po ovako velikoj općini, rekao je Cetina.

Dodaje ipak da i sami građani moraju znati da se biološki, komunalni ili opasni otpad ne može odlagati na takva mjesta, a ako ga sami ne mogu odvesti na za to predviđena odlagališta, to će po pozivu učiniti djelatnici Mandalene.

Usprkos objašnjenjima, Zelena Istra tvrdi da je ovo očit slučaj nepoštivanja odrednica Zakona o otpadu o čemu će obavijestiti Inspekciju za zaštitu okoliša i prirode za Istru.  (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter