Smece caruje u nicijem Valdalisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake sezone ista prica. U nekadašnjem odmaralištu, odnosno turistickom naselju slovenske opcine Murska Sobota koje je do prije nekoliko godina bilo izbjeglicki kamp, a danas se o vlasništvu može samo nagadati, ponovno caruje otpad.

Nakon turisticke sezone rovinjski Komunalni servis redovno cisti kamp, a samo je lani u akciji cišcenja prikupljeno i odvezeno 70-ak kubika smeca. Medu odbacenim stvarima našli su se madraci, stolice, plasticne kante, pa i smece iz domacinstava. Ali… i trenutna situacija u kampu gotovo je identicna.

Komunalni servis ima svoje reciklažno dvorište na Gripolama te je gradanima osiguran besplatan odvoz i zbrinjavanje krupnog otpada, no ta se mogucnost, s obzirom na slucaj Vladalisa, ocito ne koristi u dovoljnoj mjeri. Direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga kaže da ce komunalci opet ocistiti kompleks i opet ce, vjerojatno, to uciniti bez naknade jer racun nemaju kome ispostaviti.

Gradske službe su u nekoliko navrata stupale u kontakt s mogucim vlasnicima nekadašnjeg odmarališta koji su obecali da ce ga ograditi, ali to se nije dogodilo. Nakon posljednjeg cišcenja to su ucinili komunalci te na prilaze postavili kamene gromade ne bi li barem vozilima onemogucili ulaz, no one su na pojedinim mjestima pomaknute te smo i sami bez problema ušli u naselje.

Problem je u tome što se, nakon što je ondje bio izbjeglicki kamp i za koji je bilo nadležno Ministarstvo obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti, zapravo ne zna tko je vlasnik tj. tko je odgovoran za prostor, pa tako ni sam Grad nema nikakve ingerencije nad njime.

Prema rijecima stanara naselja Valasavia u neposrednoj blizini, ondje obitavaju i beskucnici, a nesnosan smrad koji se širi iz kampa upucuje na to da je "odmaralište" zapravo jedan veliki nužnik.

Zanimljivo je što s kampom granice turisticka naselja Valdaliso i Amarin te bi se kompleks trebao uklopiti u tu turisticku zonu. Ona ce se i dalje rekonstruirati, a ondje bi se prema planu trebao izgraditi i novi hotel.


Podijeli: Facebook Twiter