Smeca previše za malu Salvelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Situacija na odlagalištu gradevinskog otpada Salvela izmaknula je kontroli, stanje je neodrživo i zahtijevam žurno djelovanje lokalne samouprave", rekao je na posljednjoj sjednici novigradski vijecnik Davor Renic (HDZ).

Upozorio je na prevelike kolicine otpada koje tamo stižu iz svih dijelova Bujštine nakon što je inspekcija zatvorila gradevinske deponije na podrucju Umaga te zatražio sanaciju odlagališta, kvalitetno gospodarenje otpadom i donošenje adekvatnih planova za razdoblje do 2015. godine, ne samo za Novigrad, vec za sve gradove i opcine Bujštine.

- U ovom trenutku imamo velikih problema na našem gradevinskom deponiju, stoga što je on jedini na Bujštini. Kolicine su definitivno prevelike za malu Salvelu, potvrdio je gradonacelnik Anteo Milos, ali i istaknuo da je takvo privremeno rješenje u svakom slucaju bolje od bacanja smeca u šume.

Pri kraju je izrada gradskog plana gospodarenja otpadom, koji bi pred vijecnike trebao doci vec na iducoj sjednici, izvijestio je te napomenuo da ih tek ceka veliki posao uvodenja suvremenog zbrinjavanja otpadom njegovim selektivnim prikupljanjem i recikliranjem.

Krešimir Vedo, direktor komunalnog poduzeca 6. maj, koje djeluje na podrucju Bujštine, kazao je da dosad nisu imali neku veliku strategiju reciklaže otpada, da recikliraju svega oko dva posto, što je porazna brojka te da ne može reci da gradovi i opcine kasne s planovima gospodarenja otpadom jer ih je potrebno usuglasiti s planom Kaštijuna koji još nije do kraja definiran.

"U planu je aktiviranje zelenih otoka s kontejnerima za razlicite vrste otpada, edukacija stanovništva i otvaranje reciklažnog dvorišta. Tijekom sljedecih godinu dana 6. maj ce velike napore uložiti u te i slicne 'zelene' aktivnosti, i nakon tog razdoblja cemo vidjeti prve rezultate", najavio je Vedo.


Podijeli: Facebook Twiter